Activiteiten
Bij de Brabantse Natuurpoorten is van alles te zien en te doen. Bekijk hier een greep uit de activiteiten.
De Grote & Kleine Cirkel
De cirkels zijn duidelijk in het landschap te herkennen. Het verhaal gaat dat het geïnspireerd is door de lange Champs Elysees en de cirkelvormige Place de la Concorde het Place d’Etoile. Nu loopt de Burg. Willekensdreef uit naar twee cirkels, een kleine en een grote. In de Tweede Wereldoorlog waren ze prachtige oriëntatiepunten voor piloten. Je vindt hier ook de ‘Reuselse Kei’, een 550 miljoen jaar oude zwerfkei en de “Stenen der Zaligheden” een formatie van natuurstenen die de 8 Zaligheden verbeelden.
meer informatieWandelroutes vanuit Natuurpoort De Brandtoren
Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Natuurpoort De Brandtoren is hét startpunt voor prachtige wandeltochten. We hebben enkele wandelroutes voor je geselecteerd.
meer informatieFietsroutes vanuit Natuurpoort De Brandtoren
Stap op je fiets en ga op pad. We hebben een aantal prachtige fietstochten vanuit Natuurpoort De Brandtoren voor je op een rijtje gezet.
meer informatieLobbes bij de Natuurpoorten
In 2022 ontstond bij Anke, het baasje van Lobbes, het idee om in 2023 elke maand een bezoek te brengen aan een Brabantse Natuurpoort samen met mijn hond Løbbes. Waarom? Om een leuk doel te hebben en nieuwe natuurgebieden te ontdekken. Wij gaan sleutels verzamelen en mooie avonturen in de natuur beleven, door elke maand een andere Brabantse Natuurpoort te bezoeken.
downloadenFietsroutes vanuit Natuurpoort De Bungelaer
Stap op je fiets en ga op pad. We hebben enkele fietsroutes voor je geselecteerd.
meer informatieFabelroute
Maak kennis met avontuurlijke dieren en hun belevenissen in het Maasheggengebied tijdens de Fabelroute (15 km). De route start bij Het Veerhuis in Oeffelt, op ongeveer 12 fietskilometers van Natuurpoort De Bungelaer. Stap onderweg af bij een van de routepaaltjes en lees of beluister de eigentijdse, op De Maasheggen toegeschreven, fabels van schrijver Geurt Franzen uit Boxmeer. Hij heeft de fabels ook ingesproken. Met muziek van zijn dorpsgenoot Bart-Jan Baartmans.
Vesting-, Raamvallei- en Waterroute
Er zijn drie verschillende routes voor je samengesteld. Wanneer je houdt van historie kies je de Vesting-route (21 of 43 km). Natuurliefhebbers moeten zeker eens de Raamvalleiroute proberen (32 of 42 km). Hou je van beide, dan is de Waterroute (28 of 39 km) een aanrader. De kaart met de drie verschillende routes en alle bijbehorende toeristische informatie is gratis te verkrijgen bij de Tourist Information Grave.
meer informatieBeerse Maasroute
Een mooie en niet te lange fietsroute (27 km) die om de Kraaijenbergse Plassen en door het gezellige dorp Cuijk gaat. Onderweg kom je onder meer langs musea en andere bezienswaardigheden.
meer informatieLandgoed Barendonk
Landgoed de Barendonk is al sinds 1842 familiebezit. De feitelijke geschiedenis reikt ver tot in de middeleeuwen, met een eerste vermelding in 1484. De plek is zelfs al bekend vanaf 1308 uit de tijd van de Heeren van Cuyck, en heette toen “Bierdunck”. Later vinden we Bierdunck terug als Baarendonck, Baerendonk en thans als Barendonk. Baren komt overigens van “Bir” (beer / mannetjeszwijn). Samen met de landgoederen Hiersenhof, Ossenbroek en Tongelaar vormt De Barendonk laat je een fascinerende afwisseling van bossen, beken, weilanden, wielen (kolken ontstaan na dijkdoorbraken en overstromingen van de Maas), boomgaarden en bouwlanden zien.
meer informatieWandelroutes vanuit Natuurpoort De Bungelaer
Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. We hebben enkele wandelroutes voor je geselecteerd.
meer informatieKabouterpad Barendonk
Ga met de kinderen op zoek naar Barendje Onk, de bekendste kabouter van het Landgoed De Barendonk aan de Millseweg in Beers. Barendje Onk woont in zijn eigen paddenstoel in het kabouterdorpje. Bij de receptie van De Barendonk kun je een kabouterpadboekje en een kaboutermuts lenen. Het kabouterpad Barendonk is ca. 2 km en start op het Landgoed, 3,5 km vanaf Natuurpoort De Bungelaer.
meer informatieOmmetje Beerse Overlaat
Een kort ommetje van 2 km start tegenover de kerk in Beers, die ca. 1 km van Natuurpoort De Bungelaer ligt. Hier staat het monument Beerse Overlaat. Het monument herinnert aan de tijd dat de Maas regelmatig overstroomde en Beers onder water kwam te staan. In het parkje bij het monument wordt meer uitleg gegeven over de werking van de Beerse Overlaat en wat het voor de lokale bevolking betekende.
meer informatieVogelspotten aan de Kraaijenbergse Plassen
Voor vogelaars valt er vanuit de vogelschuilhut aan plas 5 (Over de Voort) heel wat bijzonders te zien. Geregeld duiken hier namelijk zeldzame vogels op als de geelpootmeeuw, de parelduiker en de roodkeelduiker. Rondom de plas zitten bovendien tientallen goudvinken, slechtvalken en zelfs ijsvogeltjes. De Kraaijenbergse Plassen is ook een geliefd broedgebied.
meer informatieWandelroute om de Kraaijenbergse Plassen
Je kunt verschillende rondjes om de Kraaijenbergse Plassen wandelen. De langste route is iets meer dan 16,5 kilometer, maar er zijn ook kortere varianten mogelijk.
meer informatieWitte Vos kinderontdekroute
De Witte Vos Ontdekroute is 2,7 km. Lang geleden, in de bossen van Reusel, was er ooit eens een man, die stiekem spullen over de grens smokkelde. Hij was zo sluw en slim dat hij al snel bekend stond als ‘De Witte Vos’. Voor een extra complete ‘smokkelbeleving’ kun je een smokkeltas kopen. Ontdek wat er met deze tas nog meer te ontdekken valt.
meer informatie
Rondje Natuurpoort De Brandtoren
Wandelroute (12,5 km) vanaf Natuurpoort De Brandtoren over heide, door bossen en langs vennen. De Grote en Kleine Cirkel, het Kroonven en Neerven, de Reuselse Kei, de Stenen der Zaligheden, de Reuselse Dodendraad en de Januskop. Een stukje historie…. een gevarieerde wandeling door de bossen van Reusel.
meer informatieSmokkelwaar wandelroute
Vanuit Natuurpoort de Brandtoren kan je de ‘Smokkelwaar’-wandelroute doen: Waar een grens is, kan gesmokkeld worden. Een van de meest opvallende producten die als smokkelwaar de grens over gingen was boter; het vette goud. In 1955 kostte een kilo boter in Nederland 3 gulden, in België twee keer zo veel. Er waren wilde achtervolgingen tussen douaniers en smokkelaars. Beklim onderweg de 26 meter hoge uitkijktoren of bezoek de bijen-kruiden-vlindertuin van bijenhal Ambrosius. De wandelroute is 14 km lang.
meer informatieDe Witte Vos fietsroute
Begin 20e eeuw leefden de inwoners van Reusel en omstreken in grote armoede. Er was een groot tekort aan alles. Om toch geld te kunnen verdienen voor hun gezinnen, begonnen de Reuselnaren met ‘smokkelen’. ’s Nachts staken ze stiekem de Belgische grens over met allerlei Nederlandse goederen, die ze in België voor veel hogere prijzen verkochten. En andersom. Ga je mee op smokkelpad? De ‘Witte Vos’ fietsroute (filmpje) is een route van 53 km, bestaande uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km), in de omgeving van Reusel-De Mierden.
meer informatieNieuws: Natuurpoort Klein Oisterwijk opent eerste luxe vakantielodges (aug 2023)
Nieuws: Natuurpoort Oirschot plaatst sleutel (juli 2023)
Nieuws: Heide in Bloei (aug 2023)
Dit jaar staat de heide al vroeg in bloei staat en dus kleuren de natuurgebieden met heide rondom de Brabantse Natuurpoorten paars. Het is NU de perfecte tijd voor een wandeling, fietstocht of te paard vanaf één van de Natuurpoorten. Het levert schitterende plaatjes op met ongelofelijk veel verschillende tinten paars. Wacht niet te lang, want de kleur vlakt ook weer af. We hebben een groot aantal heidegebieden die bij een Brabantse Natuurpoort liggen voor je op een rijtje gezet. Via onze social media-kanalen, instagram en facebook zullen we de mooiste foto’s plaatsen, die we van Natuurpoortbezoekers ontvangen. 📸 Rob van Verduijn – Strabrechtse Heide
meer informatieZevenhutten
In het natuurgebied Zevenhutten in Cuijk vind je bos, grasland, akkers en houtwallen. Het unieke karakter van het gebied wordt versterkt door de hoogteverschillen die op sommige plaatsen liefst tweeëneenhalve meter bedragen. Ook woont er een grote dassenfamilie.
meer informatieLandgoed Tongelaar
Op Landgoed Tongelaar in Mill waan je je op het platteland van Frankrijk. Het gelijknamige kasteel is al even authentiek als de omgeving. Heerlijk om te wandelen en te genieten van de natuur. De kinderen kunnen er met een speciale app Vossenstreken beleven.
meer informatieWandelpad Mammoet (2,2 km)
Wandelpad Mammoet brengt je langs diverse landschap-pen van het gebied Meiduinen in Ossendrecht. Kom voorbij zandvlaktes, vennetjes, bossen en heide en ontdek de steilrand, waar de geschiedenis van het West-Brabantse landschap letterlijk onder je voeten ligt.
meer informatieWandelpad Abdij (2,5 km)
Deze korte wandeling rond de Natuurpoort De Volksabdij (30 minuten) loopt door het statige parkbos en een stukje door de heide. Je ervaart er de hoogteverschillen van de Brabantse wal en onderweg passeer je vele vennetjes die zeldzame planten en dieren herbergen.
meer informatieE-Scooter te huur
Bij Natuurpoort De Volksabdij kun je een E-scooter huren. Hiermee rij je door het unieke gevarieerde landschap van natte en droge heide, stuifduinen, vennen en bossen. Je komt hier letterlijk op adem.
meer informatiePoortsfietslus Woensdrecht (35 km)
Deze route laat je kennis maken met het Brabantse Walhalla voor fietsliefhebbers. Beleef de Brabantse Wal, een steilrand, die overgang van het hoge Brabantse zand naar de lagere polders vormt. Met onverwachte hoogteverschillen en mooie panorama’s. Hoog en laag, zoet en zout, nat en droog, arm en rijk, alles ligt hier op korte afstand bij elkaar. Bovenop vinden we bos, hei en vennen en beneden groeien de aardappels en grazende koeien.
meer informatieWisenten
De wisent of Europese bizon behoort tot de runderachtigen. Wisenten zijn goed aangepast aan halfopen landschappen. Hij heeft een slanke bouw, hoge rug, korte horens en een kastanjebruine vacht. Hiermee kan de wisent zich goed bewegen in het bos. Ze grazen zowel en snoepen van takken, knoppen en twijgen. Wereldwijd leven er nu ongeveer 7.000 wisenten. Je treft ze ook bij:
Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst in natuurgebied de Maashorst
Galloway runderen
De Galloway is een hoornloos runderras afkomstig uit de streek Galloway in het zuid-westen van Schotland. Sinds de jaren ’90 zijn Galloways te vinden in verschillende Nederlandse natuurgebieden. Over het algemeen is de Galloway zwart van kleur, maar ook blonde dieren komen voor. De dikke gekrulde vacht is ideaal om de dieren warm en droog te houden. Je treft ze ook in verschillende natuurgebieden bij de Brabantse Natuurpoorten:
Natuurpoort BOS & Co in Boswachterij Dorst
Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst in natuurgebied de Maashorst
Natuurpoort De Spartelvijver in de Weeldse Heide
Natuurpoort Vennenhorst op de Cartierheide
Schotse Hooglanders
De Schotse Hooglander is misschien wel de bekendste verschijning in de Nederlandse natuur. Dit rood-bruine runderras is uitermate zelfredzaam en gemoedelijk en wordt daarom in vele natuurgebieden ingezet ook in de natuurgebieden bij de Brabantse Natuurpoorten:
Natuurpoort Benedensas in natuurgebied Dintelse Gorzen
Natuurpoort BOS & Co in Boswachterij Dorst
Natuurpoort De Heksenboom in de Staatsbossen Sint Anthonis
Natuurpoort De Vresselse Hut in de Vresselse bossen
Natuurpoort Nederheide op de Stippelberg
Natuurpoort Vennenhorst op de Cartierheide
Kanoën bij Natuurpoort De Reuselhoeve
Over het kronkelende riviertje de Reusel vaar je met je kano door het grootste weidevogelgebied van Noord-Brabant, afgewisseld met de natuur van de Oisterwijkse bossen en vennen. Onderweg kom je van alles tegen. Misschien dobbert er een fuut op het water met babyfuutjes op de rug? Of zie je een grutto vliegen, de beschermde nationale vogel van Nederland. Kanovaren door het unieke natuurgebied bij de Reuselhoeve natuurgebieden is voor iedereen een bijzondere belevenis.
meer informatieZomerse Beachbar bij Natuurpoort Klein Oisterwijk
Het is zomers genieten in de Beachbar bij Natuurpoort Klein Oisterwijk. Zie je jezelf al liggen op een van de loungebanken van met een cocktail in je hand genietend van de natuur om je heen. Dit terwijl je heerlijk relaxt en ook nog een oogje in het zeil houdt op de kids. Zijn ze flink aan het doortrappen op de waterfiets of springen ze een gat in de lucht op ons gekleurde springkussen? De ideale plek om na het spelen en zwemmen even op adem te komen.
meer informatieMolenroute Deurne
Tijdens deze fietstocht van 45 km zul je meegenomen worden langs een aantal mooie molens in de gemeente Deurne. Zo zul je langs de historische molens in Liessel, Vlierden, Deurne en de Zeilberg komen. Onderweg kun je genieten van de natuur en de weilanden van het buitengebied in Deurne. Fiets door het centrum van de verschillende dorpjes en terrasjes onderweg.
meer informatieRondje Griendtsveen
Rondje Deurnsche Peel
Ommetje Natuurpoort De Peel
Edelherten
Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Van half september tot half oktober is het bronsttijd bij de edelherten. De sterkste mannelijke herten proberen een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Een goede kans om een glimp op te vangen van dit unieke schouwspel is tijdens een bronstexcursie.
meer informatieOvernachten bij Natuurpoort Oirschot
In alle rust, midden in de natuur, omringd door groen ontspannen genieten. Dát is overnachten in onze natuurvakantiehuisjes. De acht huisjes staan midden in het groen en zijn voorzien van alle gemakken. Alles is er, niks is er teveel. Binnen een spelletje doen, buiten barbecueën, met een boek ontspannen of gewoon even niks en enkel naar de vogels luisteren. Net wat past, maar altijd gastvrij en comfortabel.
meer informatieNatuurpoort Oirschot met de hond
Bij Natuurpoort Oirschot is je hond zowel binnen als buiten op het terras welkom. De twee honden van de eigenaren zelf lopen ook rond. Foto: Lobbes Avonturen
Natuurpoort De Biesbosch-DOCKS Vissershang met de hond
Bij Natuurpoort De Biesbosch-DOCKS Vissershang is je hond buiten op het terras welkom. Er is ook een hondencafé met vers water.
Overnachten bij Natuurpoort De Negende Zaeligheyt
Bij Natuurpoort de Negende Zaeligheyt kun je kiezen om te overnachten in een natuurhuisje, de Bed & Breakfast, de Zij- of Achterstal, het familiehuis en je kunt er ook terecht op de mini-camping en met de camper. Met of zonder huisdier. De Negende Zaeligheyt is gelegen midden in de bosrijke omgeving bij Bergeijk. Geniet hier van de rust en de stilte.
meer informatieOff road rolstoelverhuur bij Natuurpoort Benedensas
Bij Natuurpoort Benedensas zijn twee off road rolstoelen te huur. De met rupsbanden uitgeruste rolstoelen maken het voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn mogelijk om het natuurgebied te bezoeken. Omdat het gebied niet geheel vlak is is het meer geschikt voor diegenen die een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. Erg leuk is om de tocht te laten begeleiden door een gids van Natuurmonumenten die iets over de historie en bijzondere flora en fauna van het gebied vertelt. Reserveren minimaal 1 week van tevoren. De verhuur van de rolstoelen is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.
meer informatieFeestlocatie bij Natuurpoort Benedensas
Bij Natuurpoort Benedensas vier je je feestje op je ‘eigen eiland’! Geschikt voor recepties, verjaardagen, familiebijeenkomsten, private dining en bruiloften; de pittoreske feestlocatie, gelegen tegen natuurgebied de Dintelse Gorzen, biedt met zijn tuin aan het water een dromerige sfeer. Vanwege de ligging in dit natuurgebied zijn de feestjes enkel mogelijk zonder luide muziek. Op zoek naar een bijzondere trouwlocatie aan het water? Aan de zuidkant van het eiland ligt een met madeliefjes bezaaide tuin met prachtig bloesemende fruitbomen en een grote wilg aan de uiterste punt. Het perfecte decor voor een prachtig goed verzorgd tuinfeest of bruiloft.
meer informatie
Overnachten bij Natuurpoort Benedensas
Bij Natuurpoort Benedensas kan je kiezen uit verschillende overnachtingsvormen. Zo is er de monumentale sluiswachterswoning. Of kies je voor een heus kampeervlot en slaap je op het water, rustig dobberend, ver weg van alle drukte. Bij je kampeervlotovernachting is een Canadese kano inbegrepen. Je geniet van de vogels om je heen en van het wiegende riet. De zon zag je nog nooit zo mooi onder gaan. Kom je met de camper, dan kan je hier ook terecht op een van de camperplaatsen.
meer informatieInspiratiepunt De Groote Heide
In het inspiratiepunt De Groote Heide / Achelse Kluis maak je op een interactieve manier kennis met de regio. En daarbij worden al je zintuigen geprikkeld! Het gloednieuwe inspiratiepunt bij Natuurpoort De Achelse Kluis is dé plek om alles over De Groote Heide te weten te komen. Je ervaart een warme beleefplek die al jouw zintuigen op een interactieve manier prikkelt. Met verbeeldingskracht als instrument worden natuurlijke reflexen aangewakkerd en voel je wat De Groote Heide zo bijzonder maakt. Het inspiratiepunt is voor iedereen gratis toegankelijk.
meer informatieVergaderen bij Natuurpoort Nederheide
Zakelijke bijeenkomst organiseren? Laat u inspireren midden in de natuur! Of het nu gaat om een vergadering, workshop, training, zakenlunch of -diner, bedrijfsfeest, personeelsuitje of andere zakelijke gelegenheid, Hotel Restaurant Nederheide is van alle gemakken voorzien! Meerdere vergaderruimtes, voorzien van professionele apparatuur, overnachtingsmogelijkheden, een sfeervol restaurant met groot terras en uitzicht op het water. Alles is aanwezig om een formele of informele bijeenkomst tot een succes te maken.
meer informatieOvernachten bij Natuurpoort Nederheide
Je kunt bij Natuurpoort Nederheide ook overnachten in het hotel of in een van de chalet. Alle hotelkamers en chalets zijn rustig gelegen. Als gast heb je gratis toegang tot het verwarmde binnenzwembad en ook het vertoeven aan het prachtige strandbad is gratis.
meer informatieRestaurant Nederheide
Eten en drinken bij Natuurpoort Nederheide kan bij hotel & restaurant Nederheide. Elke dag van de week kun je hier terecht. Uniek’ is het beste woord om te omschrijven wat jee ziet. Een unieke locatie en een gemoedelijke sfeer. En het uitzicht vanuit het restaurant en vanaf het terras is fantastisch! Onthaasten, ontspannen en inspiratie opdoen gaat hier vanzelf. Wandelen, fietsen, vergaderen of overnachten, het kan allemaal gecombineerd worden met een lunch, diner of gewoon een drankje. Uit met z’n tweetjes of een volledig programma voor 200 personen, het kan allemaal.
meer informatieOssendrechtse Duinen
De Ossendrechtse Duinen is een erkend stiltegebied samen met de naastgelegen Kalmthoutse Heide. Beide onderdeel van Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide. Je bent even in Afrika met zandduinen en zeedennen. Ossendrechtse Duinen liggen nabij Ossendrecht en Putte. Het gebied is de thuis van bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit en insecten waaronder de zandloopkever. 📸: Natuurmonumenten.
meer informatieAbdijbossen
De Abdijbossen liggen op de hoge zandgronden van Noord-Brabant. Wandel door het bos met Oostenrijkse dennen, berk en vlier. Er is ongeveer dertig meter hoogteverschil met de naastgelegen Noordpolder van Ossendrecht. Geniet van de vele vogels in het bos en de vergezichten vanaf de hoger gelegen wal. Er lopen drie wandelingen door het gebied: wandelpad Pauw (5 km) en de wandelpad Abdij (2,5 km) en wandelroute Kikker (4,5 km). Liefhebbers van wandelen en lekker eten en drinken kunnen ook kiezen voor happen en trappen. De fietsroute is ongeveer 50 kilometer en onderweg stop je meerdere keren voor een heerlijke culinaire pauze.
meer informatie