Natuurpoort Benedensas

Locatie: De Heen (Steenbergen)

Natuurpoort Benedensas ligt op een uniek plekje in Nederland, dat je misschien wel kent uit de verhalen over Merijntje Gijzen! Hét startpunt voor een prachtige wandel-, kano-, sloep-, of fietstocht door de waterrijke rand van de Brabantse Wal. Het sluiseiland was vroeger de plek waar schippers een borrel dronken in afwachting van het vervolg van hun reis. Nu is het een fantastische basis om te struinen over paden door vogelparadijs de Dintelse Gorzen en waar je ongetwijfeld Schotse Hooglanders zult spotten. En per kano kan je de serene rust van de Steenbergsche Vliet te ervaren. Rust, ruimte, prachtige uitzichten, karakteristiek overnachten en genieten van een heerlijke lunch bij restaurant Beneden Sas. Let op: raadpleeg hun website voor openingstijden. Honden zijn aangelijnd welkom bij Natuurpoort Benedensas, ze mogen mee op de sloepen die je kan huren, maar mogen niet De Dintelse Gorzen in.

Erfgoed
Feestlocatie in 't groen
Fietsen
Grazers
Groepen
Landgoed
Natuurgebied
Natuurmonumenten
Overnachten
Parkeren
Terras
Uitkijktoren
Varen
Vogelspotten
Wandelen
Water
lijstweergave

De Dintelse Gorzen

In de Dintelse Gorzen zijn eb en vloed verdwenen, maar de bodem in het natuurgebied is afwisselend zoet en zout. Je vindt er zoutminnende zeekraal en lamsoor. In april leveren de wilgen, vlier en duinriet een prachtig kleurenpalet op. In juni bloeien duizenden orchideeën.  Let op: honden zijn niet toegestaan in dit natuurgebied. De Dintelse Gorzen is namelijk een internationaal belangrijk vogelgebied, je wandelt er ook langs een vogelkijkhut. Bovendien zorgen grazende Schotse hooglanders ervoor dat het natuurgebied open blijft.

meer informatie

Steenbergsche Vliet

De moeraslanden van de Steenbergsche Vliet vormen een bijzonder rustgebied voor watervogels en vissen. Huur een kano of sloep (via www.akkermans.com) en ontdek het gebied vanaf het water. In het voorjaar biedt het relatief ondiepe water een perfecte kraamkamer voor vissen als de karper en snoekbaars.

meer informatie

De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant, uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. Het glooiende terrein van de Brabantse Wal klimt bij Woensdrecht tot wel 20 meter boven zeeniveau en dit levert fraaie vergezichten op, hier treft je Natuurpoort De Volksabdij. Na het klimmen gaat het landschap plots weer over in de uitgestrekte polders rond Steenbergen en hier tref je Natuurpoort Benedensas. de wateren van de Zeeuwse delta en de bossen van de Wouwse Plantage, waar je Natuurpoort Wouwse Plantage tegenkomt. In het midden van het gebied ligt Bergen op Zoom, de thuishaven van Natuurpoort Lievensberg.

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglander is misschien wel de bekendste verschijning in de Nederlandse natuur. Dit rood-bruine runderras is uitermate zelfredzaam en gemoedelijk en wordt daarom in vele natuurgebieden ingezet ook in de natuurgebieden bij de Brabantse Natuurpoorten:
Natuurpoort Benedensas in natuurgebied Dintelse Gorzen
Natuurpoort BOS & Co in Boswachterij Dorst
Natuurpoort De Heksenboom in de Staatsbossen Sint Anthonis
Natuurpoort De Vresselse Hut in de Vresselse bossen
Natuurpoort Nederheide op de Stippelberg
Natuurpoort Vennenhorst op de Cartierheide

meer informatie

Off road rolstoelverhuur bij Natuurpoort Benedensas

Bij Natuurpoort Benedensas zijn twee off road rolstoelen te huur. De met rupsbanden uitgeruste rolstoelen maken het voor mindervaliden en mensen die slecht ter been zijn mogelijk om het natuurgebied te bezoeken. Omdat het gebied niet geheel vlak is is het meer geschikt voor diegenen die een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. Erg leuk is om de tocht te laten begeleiden door een gids van Natuurmonumenten die iets over de historie en bijzondere flora en fauna van het gebied vertelt. Reserveren minimaal 1 week van tevoren. De verhuur van de rolstoelen is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

meer informatie

Eten & drinken bij Natuurpoort Benedensas

Even tot rust komen na een wandeling in de Dintelse Gorzen of een ontdekkingstocht op het sluizencomplex? Restaurant, huiskamer, theehuis Beneden Sas biedt de gelegenheid om te genieten van een verse kop koffie met een stuk huisgemaakte taart. Of – voor de grotere trek- een heerlijke lunch of diner. Kijk voor de openingsdagen en -tijden op de website (let op: van september t/m juni alleen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag)

meer informatie

Overnachten bij Natuurpoort Benedensas

Bij Natuurpoort Benedensas kan je kiezen uit verschillende overnachtingsvormen. Zo is er de monumentale sluiswachterswoning. Of kies je voor een heus kampeervlot en slaap je op het water, rustig dobberend, ver weg van alle drukte. Bij je kampeervlotovernachting is een Canadese kano inbegrepen. Je geniet van de vogels om je heen en van het wiegende riet. De zon zag je nog nooit zo mooi onder gaan. Kom je met de camper, dan kan je hier ook terecht op een van de camperplaatsen.

meer informatie

Feestlocatie bij Natuurpoort Benedensas

Bij Natuurpoort Benedensas vier je je feestje op je ‘eigen eiland’! Geschikt voor recepties, verjaardagen, familiebijeenkomsten, private dining en bruiloften; de pittoreske feestlocatie, gelegen tegen natuurgebied de Dintelse Gorzen, biedt met zijn tuin aan het water een dromerige sfeer. Vanwege de ligging in dit natuurgebied zijn de feestjes enkel mogelijk zonder luide muziek. Op zoek naar een bijzondere trouwlocatie aan het water? Aan de zuidkant van het eiland ligt een met madeliefjes bezaaide tuin met prachtig bloesemende fruitbomen en een grote wilg aan de uiterste punt. Het perfecte decor voor een prachtig goed verzorgd tuinfeest of bruiloft.

 

meer informatie

Sluizencomplex Benedensas

Het sluizencomplex Benedensas is gebouwd in 1824 om het achterliggende land te beschermen tegen hoog water uit het Volkerak en voor de scheepvaart om het hoogteverschil vanwege eb en vloed te overbruggen. Met het voltooien van de Philipsdam is het getijdenverschil verdwenen en wordt de sluis vooral nog gebruikt voor de pleziervaart.

meer informatie

Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort Benedensas

Beneden Sas is gevestigd aan de monding van de Steenbergse Vliet. Een prachtig stukje van de Zuiderwaterlinie. Vanaf het sluisje verken je met een elektrische fluistersloep of per kano het riviertje en de natuurrijke omgeving. Geniet van alle rust, terwijl je langs wiegende rietkragen richting het kerkdorpje De Heen, of verder richting Steenbergen vaart. Wees niet verrast [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
21-06-2024

Steenbergen en de waterrijke Brabantse Wal op een andere manier ontdekken? Boek een Akkermans De Heen kano! Een kano huren en zo de prachtige Steenbergse Vliet verkennen, is een absolute aanrader. De Steenbergse Vliet is een mooi rustig riviertje zonder stroming met leuke terrassen aan het water om even gezellig aan te leggen. De schitterende [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
21-06-2024

Ontdek met deze Zuiderwaterlinie wandelroute de geschiedenis in en rond Benedensas en natuurgebied de Dintelse Gorzen (omgeving Steenbergen, Noord-Brabant). De wandeling is opgesplitst in twee wandelroutes: een wandelroute van 2,5 kilometer en een verlenging van 2,5 kilometer. Volg de blauwe pijltjes op paaltjes voor de korte wandeling, de verlenging is in het veld zichtbaar met gele [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
21-06-2024

Jaarlijkse zeiltocht waarin het verleden tot leven komt met vijfentwintig traditionele schepen die vijf dagen lang over de Oosterschelde en het Volkerak zeilen en elke dag een andere haven aandoen. De Bietentocht start op zondag in Colijnsplaat, waar de schepen in de middag de haven binnen zullen varen, zoveel mogelijk op zeil. Op maandag gaan [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
28-10-2024