Natuurpoort De Plaetse
Natuurpoort De Plaetse is hét startpunt voor een wandeling of fietstocht door de Strabrechtse Heide; een immens heidegebied met tal van vennen, bossen en stuifzand. Bij de Plaetse bevindt zich de schaapskooi, waar een kudde van 350 Kempense heideschapen is gehuisvest. Geniet van een drankje of lunch bij Heidecafé de Strabrechtse Heide en ontdek er de heidetuin, bijenkasten en het insectenhotel.
Eten en drinken bij
Natuurpoort de Plaetse
Het Heidecafé de Strabrechtse Heide biedt een heerlijk rustpunt waar je kunt genieten van een drankje of een hapje na een lange wandeling of fietstocht. Er wordt gewerkt met producten uit eigen tuin en van lokale leveranciers.
Maan- en dinsdag gesloten.
Kijk op de website voor de meest actuele openingstijden (zomer-/wintertijd).
Te zien en te doen
Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort de Plaetse
De Strabrechtse Heide
Natuurgebied de Strabrechtse Heide behoort tot een van de grootste heidegebieden van Nederland en biedt een afwisselend landschap van bos en heide met idyllische vennetjes. Het Beuven is het grootste ven van Nederland. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde, door maaien en door plaggen. De heide wordt omgeven door bossen. Door de weidsheid van het gebied is het er heerlijk rustig wandelen en fietsen. Je vindt hier ook grote grazers.
meer informatieNatuurgrenspark De Groote Heide
Natuurgrenspark De Groote Heide is een natuurgebied van 6000 hectare aan prachtige natuur, met heide, bossen, vennen en riviertjes. Zes gemeenten werken samen om het natuurgebied en ‘hun’ natuur te koesteren. Natuurpoort De Plaetse en Natuurpoort De Achelse Kluis geven toegang tot het natuurgebied.
meer informatieWandelen bij Natuurpoort de Plaetse
Wil je een langere tocht: wandelroute ‘Rondje Strabrechtse Heide’ (17,2 km)
Download door hieronder op de rode knop te drukken, de wandelkaart (3-5 km), hierop staat ook het mindervalidepad.
Kabouterpad de Strabrechtse Heide
Wist je dat op de Strabrechtse Heide kabouters wonen? Tenminste, dat denkt de boswachter, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter.
Bij HeideCafé De Strabrechtse Heide ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders de route. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier!
TOP Natuur Fietsroute Strabrechtse Heide
Aanbevolen door de boswachter! Fiets deze mooie route van 24 kilometer over de Strabrechtse Heide. Tijdens je fietstocht kom je door het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant met verschillende grote en kleine vennen. Je fietst langs rijksmonument Kasteel Heeze en als je geluk hebt kom je de schaapsherder tegen met zijn kudde Kempische heideschapen. Natuurpoort Vennenhorst en Natuurpoort De Plaetse zijn de ideale start- en eindpunten.
meer informatieSpot de vogels op de Strabrechtse Heide
De Strabrechtse Heide heeft sinds juni 2024 een vogelkijkhut, die bezoekers de kans geeft zeldzame vogels te spotten. De heide telt in totaal 1850 hectare en is daarmee de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant. Dit open heidelandschap is al eeuwen onveranderd. Je vindt er droge en vochtige heide, vennen, stuifzand en kleinschalige akkers. Veel zeldzame vogels vinden hier hun leefgebied zoals de nachtzwaluw, zwarte ooievaar, blauwborst en raaf. In het voor- en najaar strijken er kraanvogels en klapeksters neer. De nieuwe vogelkijkhut staat aan de Mierlobaan, vlakbij Natuurpoort De Plaetse in Heeze.
meer informatieKempisch Heideschaap
Het Kempisch heideschaap is een authentiek oud schapenras van voor 1800. Kenmerkend zijn de lange poten, de lange hals en het ontbreken van hoorns. Eeuwenlang ‘gebruikten’ men de schapen om de akkers te bemesten. Overdag graasden de dieren op de heide. ’s Nachts poepten ze in de stal waarin heideplaggen lagen. Met de plaggen en mest werd de voedselarme grond van de akkers vruchtbaar gemaakt. Een herder met Border Collie en schaapskudde van 350 Kempische heideschapen van Strijdom Landschapsbeheer loopt op de Strabrechtse Heide er de heide en zorgt er voor dat de heide niet verandert in bos.
meer informatie