321 activiteiten gevonden

Ontdek de Kampina met podcast (4,8 km)

Ga op pad met Frans Kapteijns, Brabants bekendste boswachter! Frans neemt je mee over natuurgebied de Kampina en vertelt je alles over de planten en dieren in het natuurgebied. Je wandelt een prachtige route van Natuurmonumenten door het bos, langs het beekje de Rosep en het Belversven dat naast een fraai heideveld ligt. De route is aangegeven met rode pijlen.

 

meer informatie

Nieuws: Brabantse Natuurpoorten in magazine ‘Op weg door de provincie’ (jun 2024)

In de nieuwste editie van ‘Op weg in de provincie Noord-Brabant’ staat ook een prachtig artikel over de Brabantse Natuurpoorten. Het is een handige en kleurrijke bewaargids en zal vanaf eind juni gratis af te halen zijn bij VVV-kantoren, TIP (toeristische informatiepunten), gemeentehuizen, bibliotheken en Natuurpoorten.

meer informatie

Nieuws: Nieuwe Natuurpoort in het Land van Cuijk (mrt 2024)

Natuurpoort De Bungelaer is de sleutel tot recreëren in immens Plassengebied. Een nieuwe ‘toegangspoort’ tot heel veel natuur en recreatie op en bij de Kraaijenbergse Plassen is dinsdag 12 maart officieel geopend. Bij hotel-restaurant De Bungelaer in Beers markeert een stalen sleutel symbolisch de toegang tot dit gebied.

meer informatie

Nieuws: Gratis Gezond Natuur Wandelingen bij Natuurpoort de Peel (jun 2024)

Natuurpoort De Peel organiseert elke woensdag vanaf 5 juni gratis Gezond Natuur Wandelingen. Verzamelen  om 14:00 uur bij Natuurpoort De Peel  voor een fijne wandeling van ongeveer een uur onder begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger die je informeert over de wonderbaarlijke flora en fauna. Aanmelden hoeft niet – trek je wandelschoenen aan en kom gewoon langs!

meer informatie

Nieuws: Natuurpoorten in Brabeau lente-editie 2024 (mrt 2024)

Iedere editie vind je een inspirerend artikel over een natuurgebied met de daarin aanwezige Natuurpoorten. Je vindt hier fiets- of wandelroutes. Deze lente-editie kan je meer lezen over de ‘Smokkelroutes van de Cartierheide’ waarbij de Natuurpoort De Brandtoren, Natuurpoort TerSpegelt en Natuurpoort De Negende Zaeligheyt centraal staan.

meer informatie

Nieuws: Natuurpoort Kasteel Heeswijk (jun 2024)

Natuurpoort Kasteel Heeswijk heeft met de combinatie museum & brasserie & natuurgebied de sleutel tot succes gevonden. Het aantal bezoekers is stijgende. Over januari-mei zijn er 22.600 museumbezoekers geweest, 36% meer dan in vorig jaar. Ook de brasserie en het landgoed spelen hierin een belangrijke rol. De agenda in www.kasteelheeswijk.nl heeft steeds weer nieuwe activiteiten te melden.

meer informatie

Mountainbikeroutes in Someren

Lekker sportief fietsen door de bossen en over de heide? Dat kan op één van de routes in de omgeving; van Someren, de Somerense Heideroute of de Lieropseheide Route. Wil je meer? Verken dan een van de volgende routes: Mountainbikeroute Pan-Hugten of Mountainbikeroute Mierlo.

meer informatie

Ruiterknooppunten netwerk Someren

Geniet van de natuur op het 85 km lange Ruiterknooppunten netwerk door Someren. Om nog meer te genieten kun je het netwerk nog uitbreiden met het ruiter- en menroutenetwerk in het Land van de Peel, in Cranendonck of het netwerk in Limburg.

meer informatie

Zevenvennenroute wandelen in Someren

Deze wandeling loopt over goed begaanbare paden door een afwisselend natuurgebied met naaldbossen, heide, vennen en weidegebied. De wandeling voert langs diverse kleine en grotere vennen in dit Keelvengebied. Zeer fraai is het vennenlandschap op ongeveer de helft van de wandeling. Het laatste gedeelte van de wandeling is heel anders van karakter. Het groene weilandenlandschap aansluitend aan de bossen is ontstaan door de ontginning van het oorspronkelijke heidegebied. Door de weilanden stroomt de Peelrijt. Dit riviertje komt uit in het verderop gelegen Beuven.

meer informatie

De Weidehoeve – vergaderen in ’t groen

Het gaat hier niet om een standaard vergadering waar je een zaaltje voor boekt. Nee, bij de Weidehoeve doe je inspirerend vergaderen. Het start al bij de omgeving en de boerderij in het prachtige natuurgebied het Moergestels Broek. Ga je als je een zaaltje boekt, tussen de middag even een blokje om in het kantorenpark of het industrieterrein? Bij de Weidehoeve trek je gewoon het grootste weidevogelgebied van Brabant in.Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om actief aan de slag te gaan buiten bij de Reuselhoeve! Om zo samen even een break in te lassen of juist de dag actief en fris te beginnen.

meer informatie

De Gloeiige fietsroute (30 km)

Hier in het Brabantse dorp Eersel, zo’n tweehonderd jaar geleden, hadden de mensen niet veel geld. Toch waren ze gelukkig en content. Op één man na. Hij was alleen. Zonder vrouw, kinderen en vrienden. Dat was niet zo gek ook. Want deze man had maar één droom: rijk worden… Deze fietsroute over de knooppunten van 30 kilometer leidt je langs het spannende verhaal.

meer informatie

Wandelroute: van Natuurpoort tot Natuurpoort over de Cartierheide (13,6 km)

De wandeling kan zowel vanuit Natuurpoort TerSpegelt als vanuit Natuurpoort de Negende Zaeligheyt worden gemaakt. Tijdens de wandeling ga je door de Kempische bossen, struin je over de Cartierheide en kom je diverse soorten landschappen tegen. Je doorkruist zandpaden via loopt over knuppelbruggen over drassig land en langs het water af. Het is een aanrader om ook eens een wandeling in de schemer te maken, wanneer je de grootste kans hebt op het ontmoeten van reeën.

meer informatie

Jantjesplaat – Hogehof – Deeneplaat (16,9 km)

Deze afwisselende wandeling neemt je mee door oude en nieuwe delen van de Biesbosch. Het nieuwe deel is ontstaan na hoogwater in de jaren ‘90, een prachtig waterrijk gebied ontstaan dat druk bezocht wordt door vogels. Het oude deel bestaat uit een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte. Wandelroute van Wandelnet.

meer informatie

Fietspontjes in de Biesbosch (55 km)

Pontjes, waterrijke natuur, mooie uitzichten, bevers en de zee- en visarend. Het zijn allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke en unieke fietstocht door de Biesbosch. Het Rondje Biesbosch is in totaal 55 km lang, maar je kunt hem verlengen met extra lussen om nog meer van de prachtige omgeving te ontdekken en natuur met cultuur te combineren. Voor het Rondje Biesbosch moet je twee keer overvaren. De fietspontjes Leeuweveerke (90) en Steur (12) zijn vanaf eind april tot en met september in de vaart. De weersomstandigheden (harde wind en waterstand) kunnen invloed hebben op het vaarschema. We raden je aan van te voren te informeren of de ponten in de vaart zijn omdat dit van grote invloed is op de afstand die je moet fietsen.

meer informatie

Noordwaard – Galeiweg fietsroute (27 km)

De route slingert midden door de in 2015 ontpolderde Noordwaard langs kreekjes en over talrijke bruggetjes. Onderweg kun je waterbuffels, Schotse hooglanders en Przewalski paarden tegenkomen. Deze dieren worden ingezet om ervoor te zorgen dat de begroeiing laag blijft. Het gebied is het hele jaar door rijk aan water- en weidevogels.

meer informatie

Noordwaard – Nieuwe Merwede (24 km)

Langs de Nieuwe Merwede is de dijk over een lengte van 2 kilometer bewust verlaagd van 4 naar 2 meter hoogte. Bij hoge rivierwaterafvoeren overstroomt de dijk en loopt het water de polder in. Daardoor daalt het waterpeil op de rivier en is de kans op overstromingen kleiner gemaakt. In de polder zijn verschillende bruggen gebouwd en woningen op terpen geplaatst.

meer informatie

Fietsen in de Noordwaard (23 km)

De Noordwaard heeft verschillende vrij liggende fietspaden die via fietsknooppunten met elkaar verbonden zijn. Water heeft er de ruimte en de natuur krijgt vrij spel. Het is voor vissen een swim-by (rust-, paai-, opgroei- en kraamkamergebied) en voor vogels een tafeltje-dekje. Vis- en zeearend hebben zich er gevestigd en broeden ook al een aantal jaren succesvol.

meer informatie

Vogels kijken in de Biesbosch

De Biesbosch is een vogelhotspot bij uitstek. Het hele jaar door is het hier een komen en gaan van allerlei soorten en je hebt zelfs kans om een zeearend of visarend te zien. De beste plek daarvoor zijn de ondiepe wateren in de nieuw ontwikkelde natuur. Deze gebieden zijn vaak ook voor wandelaars toegankelijk. Hieronder vind je tips voor vogelkijkplekken in de Biesbosch. Vogels zijn schuw, houd daar rekening mee. De beste kans op een waarneming of mooie foto krijg je met geduld en voorzichtigheid. Blijf op de paden en houd afstand tot rustende vogels. Vogelkijkhutten zijn de beste plek om vogels te bekijken of fotograferen zonder ze te storen.

meer informatie

De Hoge Hof en Deene polder (6,2 km)

De Deeneplaat is een wandelgebied over een voormalige griend met vloedbossen in de Brabantse Biesbosch. Je wandelt door bossen, moerassen, velden en polders, genietend van uitzichten over de karakteristieke killen en kreken van de Biesbosch. Op de Deeneplaat staan ook nog twee oude griendketen.

meer informatie

Jantjesplaat wandelroute (8 km)

Een wandeling door een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte en nieuwe delen van de Biesbosch, ontstaan na de ontpoldering. Grond die nodig was voor verbetering van dijken werd daar afgegraven. De wandeling geeft een prachtig beeld van de verschillende landschappen die de Biesbosch rijk is. Met schitterende doorkijkjes naar de rivier de Nieuwe Merwede en de Dordtse Biesbosch.

meer informatie

Kleine Noordwaard-Laarzenpad (4 km)

Deze afwisselende wandeling neemt je mee door en langs de nieuwe delen van de Biesbosch. Het uitkijkpunt biedt een prachtig overzicht over de Kleine Noordwaard waar duizenden vogels gedurende verschillende jaargetijden hun eten vinden en kroost groot brengen. De route over dit laarzenpad kan bij hoog water nat en slecht toegankelijk zijn.

meer informatie

De Pannekoek wandelroute (2,5 km)

Dit is het buitenmuseum van de Biesbosch; een zogenaamde hakgriend van 8 hectare die direct naast het Biesbosch MuseumEiland ligt. Een hakgriend is een vochtige akker waar wilgenhout wordt verbouwd. Het gebied is voorzien van wandelpaden en over land bereikbaar. De uitgezette wandeling van 2 kilometer voert langs een wilgentuin en een vangpijp van een eendenkooi.

meer informatie

Rondje Lennisheuvel

Drie van de wandelroutes van “Rondje Lennisheuvel” komen langs Natuurpoort Oirschot: Kinderbosroute (9 km), Heerenbeekroute (11 km) en Hart van het Groene Woud (14,5 km).

downloaden

Rolstoelroute De Mortelen (5,8 km)

In de lente zie je hier de prachtige geeltinten van speenkruid, dotterbloem en slanke sleutelbloem. De weilanden zijn dan lila gekleurd door de pinksterbloem. De rolstoelroute is aangelegd door Brabants Landschap en bewegwijzerd met rode pijlen en stippen en gaat gedeeltelijk over rustige wegen met gemotoriseerd verkeer. Op een deel van de route zijn honden niet toegestaan. Voor bezoekers met honden is een omleiding aangegeven via de Woekensesteeg. De omleiding is ook geschikt voor rolstoelen en wandelwagens. Op de rest van de route zijn honden aangelijnd toegestaan.

meer informatie

Overnachten bij Natuurpoort De Roovertsche Leij

Aan één dag bij Natuurpoort De Roovertsche Leij heb je wellicht niet genoeg, dan kun je blijven overnachten! Er zijn vier B&B kamers, twee 2-persoonskamers en twee familiekamers (max. 4 personen). Deze ruime kamers zijn van alle gemakken voorzien en hebben eigen voorzieningen, waaronder een douche en toilet. De kamers zijn strak ingericht en vanuit de ramen heeft u een weids uitzicht over het omliggende landschap. Enerzijds kijkt u uit op de bossen, anderzijds op fruitbomen en weidevelden. Gratis WIFI aanwezig, op alle kamers TV met uitgebreid kanaal programma. De B&B heeft een eigen pantry waar je je ‘s avonds in alle rust kunt terugtrekken.

meer informatie

MTB Vresselaarroute (28,7 km)

De Vresselaarroute (28,7 km) is een mountainbikeroute nabij Sint-Oedenrode. Deze omzoomt het Vresselse bos en de bossen ten noorden van Mariahout. Deze bossen bestaan voornamelijk uit dennenbomen. De route omvat veel kronkelige en bochtige paden, kent weinig hoogteverschil en is voor 95% onverhard. Deze mountainbikeroute is afwisselend en heeft aangelegde singletracks met kuipbochtjes en af en toe een schansje. Er is een goede afwisseling tussen bochtige en rechte stukken. De ondergrond bestaat uit zand en bosgrond.

meer informatie

Rondje Vresselse Bos

Het Vresselse bos is zo’n 300 hectare groot en gelegen in Nijnsel. Staatsbosbeheer heeft er enkele, gemarkeerde routes uitgezet. Je vindt er meerdere vennen, waarvan Hazenputten het grootste ven is. In dit gebied grazen runderen, die het gebied rond de vennen open houden. Doordat ze de jonge berkjes en grassen wegeten komt er groeiruimte voor de bijzondere planten die hier van nature voorkomen. Na een fijne boswandeling is het goed toeven op het terras van Natuurpoort De Vresselse hut. Hier vind je ook voldoende parkeergelegenheid. Kijk voor andere routes in dit gebied in de folder van Staatsbosbeheer.

meer informatie

Wandelroute honden losloop Vresselsbos (1,5 km)

Aangelegd hondenlosloopgebied om je hond lekker los te laten rennen. Je wandelt door een gevarieerd bos met eik, grove den, berk en lariks. Via de oranje wandelroute loop je hier een rondje van 1,5 kilometer. Het losloopgebied zelf is gemarkeerd met pictogrammen op 2 paaltjes langs het pad.

meer informatie

Wandelroute Vennenwandeling Vresselsbos (7,2 km)

Wandeling (7,2 km) langs de mooiste plekjes van het Vresselsbos. Vennencomplexen ‘De Oude Putten’, ‘De Hazenputten’, dichte bossen en open heidelandschappen wisselen elkaar af. In de zomermaanden kun je Schotse Hooglanders tegenkomen. Deze runderen helpen om de bosrand langs de vennen open te houden. Een ontmoeting met deze dieren is mooi, maar houd wel voldoende afstand. De route start bij Natuurpoort De Vresselse Hut.

meer informatie

Wandelroute rondje Vresselsbos (3,5 km)

Korte wandeling (3,5 km) door het Vresselsbos. De wandeling voert langs het vennencomplex ‘De Oude Putten’ en door afwisselende bossen. De route start bij Natuurpoort de Vresselse Hut.

meer informatie

Wandelroute Vrolijke Jager- Jacobushof (9 km)

Rondje van negen kilometer wandelen van Natuurpoort Oirschot, De Vrolijke Jager naar een van de mooiste plekjes van het Groene Woud: boerderijterras Jacobushof in Boxtel.

meer informatie

Wandelroute ‘Struinen door de Mortelen’ (8-13 km)

Beleef een unieke wandeling door een uniek stukje Brabants platteland. Hier, in dit kleinschalige natuurgebied wandel je door bossen, over statige bomenlanen, langs ruige weilanden en kabbelende beekjes. Wandelen door De Mortelen is als wandelen door het Brabant van toen. Dit is waar je continu door afwisselende landschappen wandelt en waar je echte stilte ervaart.

meer informatie

Rondje Banisveld (12 km)

Maak een fraaie wandeling door een minder druk bezocht stukje Kampina, Banisveld, waar natuur en cultuurhistorie met elkaar versmolten zijn.

meer informatie

Rondje Oirschot (27 km)

Een bezoek aan gemeente Oirschot neemt je mee terug in de tijd. Met meer dan 320 monumenten is er altijd wel wat te zien en ontdekken. Omgeven door monumentaal landgoed en Brabantse natuur is Oirschot een plek voor iedereen die houdt van genieten en ontspannen. Maar ook gezelligheidszoekers kunnen terecht in Oirschot: er is genoeg te proeven en beleven. Bij Natuurpoort Oirschot kun je (elektrische) fietsen huren.

meer informatie

Rondje Liempde (15,6 km)

Liempde is omringd door het Dommeldal, de beroemde bolle akkers, bosgebieden De Geelders en De Scheeken (waarin edelherten leven!), Landgoed Velder en de archeologisch waardevolle Hezelaarse en Vrilkhovense akkers. In Liempde zijn veel karakteristieke dorpsgezichten bewaard gebleven. Het akkerland dringt nog op veel plaatsen de dorpskern binnen, dat zorgt voor een landelijke sfeer en fraaie doorkijkjes. Bij Natuurpoort Oirschot kun je (elektrische) fietsen huren.

meer informatie

Fietsen rondom Best (33 km)

Gemeente Oirschot wordt omringd door elf natuurgebieden en vormt daarmee de perfecte uitvalsbasis voor korte of langere fietstochten door Het Groene Woud. Bij Natuurpoort Oirschot kun je (elektrische) fietsen huren.

meer informatie

Bezoek Historisch Grave wandelend (23,8 km)

Wandel over de Maasdijk naar de historische vestingstad Grave. Op de terugweg kom je onder meer door het bos van Gassel. Start: bij de uitgang van Natuurpoort De Bungelaer, ga je rechts, richting knooppunt 92.

meer informatie

Langs de Heeswijkse Plas (13,8 km)

Deze wandeling voert door de Cuijkse nieuwbouwwijk Heeswijkse Kampen, langs de Heeswijkse Plas en door Linden. Onderweg heb je ruimschoots de gelegenheid om op adem te komen en op een van de terrassen te genieten van het prachtige uitzicht.

meer informatie

Wandelrondje Kraaijenbergse Plassen (15 km)

Maak een wandeling langs de Kraaijenbergse Plassen en ga via de natuurplas en het recreatiegebied rond Linden terug naar De Bungelaer. Start: bij de uitgang van Natuurpoort De Bungelaer, De Bungelaar 4 in Beers ga je rechts.

meer informatie

Ontdek het buitengebied van Beers (10 km)

Maak een wandeling door het buitengebied van Beers en ontdek hoe verrassend mooi het platteland van Beers, met onder meer een aantal landgoederen, kan zijn. Sta ook even stil bij het monument Beerse Overlaat, dat herinnert aan de overstromingen waar het dorp Beers aan het begin van de vorige eeuw mee te maken had.

meer informatie

Van Natuurpoort De Bungelaer naar Natuurpoort De Heksenboom (66,9 km)

Fiets van Natuurpoort De Bungelaer naar Natuurpoort De Heksenboom (Sint Anthonis en terug). Onderweg fiets je langs de Maas, door UNESCO-gebied De Maasheggen, door de Staatbossen in Sint Anthonis, door natuurgebied Molenheide en over landgoed Tongelaar.

meer informatie

Over de Maas (33,3 km)

Langs Kraaijenbergse Plassen, via de fietsbrug naar de Mookerhei en met pont via centrum Cuijk terug naar Natuurpoort De Bungelaer. Let op: deze route gaat deels over Limburgs grondgebied en volgt dan ook het Limburgse knooppuntennetwerk.

meer informatie

Ontdek Maasheggen UNESCO (45 km)

Volg de route door het Maasheggengebied van Linden, via Katwijk, Cuijk en St. Agatha naar Oeffelt. Neem vanaf daar de route door natuurgebied De Vilt en ga via Haps en Vianen terug naar Natuurpoort De Bungelaer. Foto: Kirsten (Where She Goes)

meer informatie

brabantse_natuurpoorten

250

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Er is een probleem met je Instagram feed.
Ga naar de inhoud