Natuurpoort Oirschot

Locatie: Oirschot

Deze nieuwe Natuurpoort ligt aan het Landgoed Heerenbeek, het authentieke natuurgebied De Mortelen en tegen Landgoed Velder. De Mortelen vormt samen met de aangrenzende Scheeken het hart van Landschap Het Groene Woud. Een stukje verder ligt de schitterende natuur van de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen. De omgeving vormt een paradijs voor iedere natuurliefhebber en rustzoeker. Wandelen of fietsen? Er zijn mogelijkheden te over!

 

Activiteiten
Cultuurhistorie
Eten & drinken
Fietsen
Landgoed
Natuur
Natuurgebied
Overnachten
Ruiteren en mennen
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken bij
Natuurpoort Oirschot

Wie Brabant zegt, zegt ‘Bourgondisch’ en ‘gemoedelijk’. Het zijn de perfecte omschrijvingen voor De Vrolijke Jager. De herberg vormt een heerlijke pleisterplaats voor een kop koffie met iets lekkers, een goed broodje of een fijne borrel. Iedereen is welkom om even bij te komen op het terras of bij de kachel in de herberg.

Kijk voor de openingsdagen en -tijden op de website van De Vrolijke Jager.

 

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort Oirschot

Landgoed Heerenbeek

Heerenbeek is de naam van een landgoed dat zich bevindt in het noorden van de gemeente Oirschot. Het maakt deel uit van het gebied Mortelen en Scheeken. Het kent een lange geschiedenis en wordt al vanaf 1303 genoemd. Je vindt hier het prachtige Landhuis en Hoeve Heerebeek-Oirschot, dat witte gepleisterde muren en hangtorens heeft en daardoor op een kasteeltje lijkt. Achter het Landhuis bevindt zich de originele Vlaamse schuur van de Hoeve Heerenbeek en is het oudste gebouw op het landgoed en is een Rijksmonument. Het landgoedbos dat dit gebied kenmerkt is relatief oud, namelijk uit de 2e helft van de 18e eeuw. Er groeien veel plantensoorten, zoals bosanemoon en slanke sleutelbloem, en ook eenbes en grote keverorchis komen voor. Daarnaast worden zwarte rapunzel, kleine valeriaan, boskortsteel, gulden boterbloem en schaafstro gevonden. Tot de broedvogels behoren boomvalk, torenvalk, bosuil, ransuil, steenuil en houtsnip.

meer informatie

De Scheeken

De bodem van natuurgebied De Scheeken bevat veel leem, waardoor het water niet makkelijk via de bodem wegsijpelt en het gebied erg nat is. Het gebied was vroeger ‘gemengde grond’ en werd gebruikt door boerengemeenschappen uit Best, Liempde en Sint-Oedenrode. In De Scheeken is het populierenlandschap van de Meierij op zijn mooist. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen bewaard. Zo zijn nu nog oerboskruiden zoals eenbes en bosanemoon veelvuldig in de bossen aanwezig. Het landschapsreservaat is bijzonder rijk aan vogels en vlinders. De Mortelen en De Scheeken vormen samen het hart van Het Groene Woud en zijn het grootste landschapsreservaat van Noord-Brabant. Je vindt hier ook edelherten.

meer informatie

Uitkijktoren ‘Tour de Frans’

Uitkijktoren Tour de Frans staat sinds 2019 boven op een bult op het Banisveld in natuurgebied Kampina. De 12 meter hoge uitkijktoren, gemaakt van gegalvaniseerd staal en omkleed met houten latjes, heeft ronde vormen vanwege de wenteltrap en de twee ronde bordessen. Hierdoor oogt de stalen toren vriendelijk. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht op het Banisveld. Tour de Frans is eigenlijk best een bijzondere naam. De uitkijktoren is vernoemd naar de boswachter in ruste, Frans Kapteijns, die tegenwoordig vrijwillig boswachter is. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in natuurgebied Kampina. En zo geschiedde.

meer informatie