Natuurpoort Oirschot

Locatie: Oirschot

Deze nieuwe Natuurpoort ligt aan het Landgoed Heerenbeek, het authentieke natuurgebied De Mortelen en tegen Landgoed Velder. De Mortelen vormt samen met de aangrenzende Scheeken het hart van Landschap Het Groene Woud. Een stukje verder ligt de schitterende natuur van de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen. De omgeving vormt een paradijs voor iedere natuurliefhebber en rustzoeker. Wandelen of fietsen? Er zijn mogelijkheden te over!

 

Bij de kachel
Brabants Landschap
Erfgoed
Eten & drinken
Fietsen
Landgoed
Met de hond
Natuurgebied
Overnachten
Terras
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken bij
Natuurpoort Oirschot

Wie Brabant zegt, zegt ‘Bourgondisch’ en ‘gemoedelijk’. Het zijn de perfecte omschrijvingen voor De Vrolijke Jager. De herberg vormt een heerlijke pleisterplaats voor een kop koffie met iets lekkers, een goed broodje of een fijne borrel. Iedereen is welkom om even bij te komen op het terras of bij de kachel in de herberg.

Kijk voor de openingsdagen en -tijden op de website van De Vrolijke Jager.

 

Meer informatie

De Scheeken

In natuurgebied De Scheeken is het populierenlandschap van de Meierij op zijn mooist. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen bewaard. Zo zijn nu nog oerboskruiden zoals eenbes en bosanemoon veelvuldig in de bossen aanwezig en is het bijzonder rijk aan vogels en vlinders. De Mortelen en De Scheeken vormen samen het hart van Het Groene Woud en zijn het grootste landschapsreservaat van Noord-Brabant. Je vindt hier ook edelherten.

meer informatie

Landgoed Heerenbeek

Het Landgoed Heerenbeek maakt deel uit van het gebied Mortelen en Scheeken. Het kent een lange geschiedenis en wordt al vanaf 1303 genoemd. Je vindt hier het prachtige Landhuis en Hoeve Heerebeek-Oirschot. Het landgoedbos stamt uit de 2e helft van de 18e eeuw. Er groeien veel plantensoorten, zoals bosanemoon en slanke sleutelbloem, en ook eenbes en grote keverorchis komen voor en ook zwarte rapunzel, kleine valeriaan, boskortsteel, gulden boterbloem en schaafstro tref je hier aan. Tot de broedvogels behoren boomvalk, torenvalk, bosuil, ransuil, steenuil en houtsnip.

meer informatie

Natuurgebied De Mortelen

In kleinschalig natuurgebied de Mortelen wandel je door bossen, bomenlanen, ruige weilanden en houtwallen. Maar ook loop je langs sloten en beekjes. Onderweg kom je het mooie witte kasteel Heerenbeek tegen en verschillende langgevelboerderijen. De naam ‘Mortelen’ betekent op weke, zachte grond. De Mortelen maakt deel uit van het Groene Woud: Bezoek het Groene Woud.

meer informatie

De Kampina

De Kampina is met haar afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen een natuurgebied met een verrassend afwisselend landschap en één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Het hele jaar door grazen er kuddes runderen of IJslandse paarden.

meer informatie

Oisterwijkse Bossen en Vennen

In de Oisterwijkse Bossen kun je heerlijk fietsen en wandelen door het bos en langs de vele vennen, die elk seizoen bijzonder zijn! Ontdek de vele paadjes en speur naar spechten en reeën. De vele vennen in dit prachtige natuurgebied stammen uit de laatste ijstijd en zijn meestal gevormd door de wind. Het voedselrijke gebied maakt het een waar vogelparadijs.

meer informatie

Wandelroutes vanuit Natuurpoort Oirschot

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. We hebben enkele wandelroutes voor je geselecteerd vanuit Natuurpoort Oirschot.

meer informatie

Fietsroutes vanuit Natuurpoort Oirschot

Stap op je fiets en ga op pad.
We hebben enkele fietsroutes voor je geselecteerd vanuit Natuurpoort Oirschot.

meer informatie

Uitkijktoren ‘Tour de Frans’

Uitkijktoren Tour de Frans staat sinds 2019 boven op een bult op het Banisveld in natuurgebied Kampina. De uitkijktoren is 12 meter hoog en vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht op het Banisveld. Tour de Frans is vernoemd naar Frans Kapteijns, die tegenwoordig vrijwillig boswachter is. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in natuurgebied Kampina. En zo geschiedde. Wil je meer weten over deze uitkijktoren kijk dan ook op uitkijktorens.nl.

meer informatie

Natuurpoort Oirschot met de hond

Bij Natuurpoort Oirschot is je hond zowel binnen als buiten op het terras welkom. De twee honden van de eigenaren zelf lopen ook rond. Foto: Lobbes Avonturen

Overnachten bij Natuurpoort Oirschot

In alle rust, midden in de natuur, omringd door groen ontspannen genieten. Dát is overnachten in onze natuurvakantiehuisjes. De acht huisjes staan midden in het groen en zijn voorzien van alle gemakken. Alles is er, niks is er teveel. Binnen een spelletje doen, buiten barbecueën, met een boek ontspannen of gewoon even niks en enkel naar de vogels luisteren. Net wat past, maar altijd gastvrij en comfortabel.

meer informatie

Edelherten

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Van half september tot half oktober is het bronsttijd bij de edelherten. De sterkste mannelijke herten proberen een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Een goede kans om een glimp op te vangen van dit unieke schouwspel is tijdens een bronstexcursie.

meer informatie