Grazers

Bij verschillende van de Brabantse Natuurpoorten vind je in de natuurgebieden allerlei grote grazers.Welke grazers kom je tegen en waar? Ga op ontdekkingstocht naar Wisenten, Schotse Hooglanders, Taurossen, Galloway runderen, wilde paarden, Exmoorpony’s en Edelherten.

Edelherten

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Van half september tot half oktober is het bronsttijd bij de edelherten. De sterkste mannelijke herten proberen een harem hindes om zich heen te verzamelen. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Een goede kans om een glimp op te vangen van dit unieke schouwspel is tijdens een bronstexcursie.

meer informatie

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglander is misschien wel de bekendste verschijning in de Nederlandse natuur. Dit rood-bruine runderras is uitermate zelfredzaam en gemoedelijk en wordt daarom in vele natuurgebieden ingezet ook in de natuurgebieden bij de Brabantse Natuurpoorten:
Natuurpoort Benedensas in natuurgebied Dintelse Gorzen
Natuurpoort BOS & Co in Boswachterij Dorst
Natuurpoort De Heksenboom in de Staatsbossen Sint Anthonis
Natuurpoort De Vresselse Hut in de Vresselse bossen
Natuurpoort Nederheide op de Stippelberg
Natuurpoort Vennenhorst op de Cartierheide

meer informatie

Galloway runderen

De Galloway is een hoornloos runderras afkomstig uit de streek Galloway in het zuid-westen van Schotland. Sinds de jaren ’90 zijn Galloways te vinden in verschillende Nederlandse natuurgebieden. Over het algemeen is de Galloway zwart van kleur, maar ook blonde dieren komen voor. De dikke gekrulde vacht is ideaal om de dieren warm en droog te houden. Je treft ze ook in verschillende natuurgebieden bij de Brabantse Natuurpoorten:
Natuurpoort BOS & Co in Boswachterij Dorst
Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst in natuurgebied de Maashorst
Natuurpoort De Spartelvijver in de Weeldse Heide
Natuurpoort Vennenhorst op de Cartierheide

meer informatie

Wisenten

De wisent of Europese bizon behoort tot de runderachtigen. Wisenten zijn goed aangepast aan halfopen landschappen. Hij heeft een slanke bouw, hoge rug, korte horens en een kastanjebruine vacht. Hiermee kan de wisent zich goed bewegen in het bos. Ze grazen zowel en snoepen van takken, knoppen en twijgen. Wereldwijd leven er nu ongeveer 7.000 wisenten. Je treft ze ook bij:
Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst in natuurgebied de Maashorst

meer informatie

Kempisch Heideschaap

Het Kempisch heideschaap is een authentiek oud schapenras van voor 1800. Kenmerkend zijn de lange poten, de lange hals en het ontbreken van hoorns. Eeuwenlang ‘gebruikten’ men de schapen om de akkers te bemesten. Overdag graasden de dieren op de heide. ’s Nachts poepten ze in de stal waarin heideplaggen lagen. Met de plaggen en mest werd de voedselarme grond van de akkers vruchtbaar gemaakt. Een herder met herdershonden en schaapskudde van 350 Kempische heideschapen van Stichting Het Kempische Heideschaap loopt vanaf de schaapskooi bij de Plaetse over de heide en zorgt er voor dat de heide niet verandert in bos.

meer informatie

De Strabrechtse Heide

Natuurgebied de Strabrechtse Heide behoort tot een van de grootste heidegebieden van Nederland en biedt een afwisselend landschap van bos en heide met idyllische vennetjes. Het Beuven is het grootste ven van Nederland. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde, door maaien en door plaggen. De heide wordt omgeven door bossen. Door de weidsheid van het gebied is het er heerlijk rustig wandelen en fietsen. Je vindt hier ook grote grazers.

meer informatie

De Scheeken

In natuurgebied De Scheeken is het populierenlandschap van de Meierij op zijn mooist. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen bewaard. Zo zijn nu nog oerboskruiden zoals eenbes en bosanemoon veelvuldig in de bossen aanwezig en is het bijzonder rijk aan vogels en vlinders. De Mortelen en De Scheeken vormen samen het hart van Het Groene Woud en zijn het grootste landschapsreservaat van Noord-Brabant. Je vindt hier ook edelherten.

meer informatie

Staatsbossen van Sint Anthonis

De (Staats)bossen van Sint Anthonis werden aangelegd voor paalhout voor de mijnen in Limburg. De grove den leende zich hier uitstekend voor. Het centrale deel van Sint Anthonis wordt bepaald door de Ullingse Bergen. Het is een fantastisch te ontdekken natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen. Om de heide te behouden, wordt het terrein begraasd door een kudde van ca. 50 Kempische heideschapen, een ras dat hier van oudsher thuis hoort. Ook vind je hier Schotse Hooglanders, die naast oude en jonge grassen eten zij ook stugge gewassen zoals dorre takken, jonge berkjes en oude heideplanten.

meer informatie