Over Natuurpoorten

Brabantse Natuurpoorten zijn dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden door de hele provincie. Er staat altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandel-routes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Brabant.

De slogan is
Buitengewoon genieten

Doelstelling

Brabantse Natuurpoorten dragen bij aan de zonering van de Brabantse natuur: het beter geleiden van recreatieve stromen naar en in de natuur zodat kwetsbare natuur wordt ontzien. Tevens dragen Natuurpoorten bij aan de beleving van natuur en landschap in Brabant. Dat is goed voor het welzijn van de Brabantse inwoners maar ook voor de aantrekkelijkheid van Brabant voor mensen van buiten de provincie, die hier komen wonen, werken en recreëren. Natuurpoorten bieden werk (direct bij horeca en indirect in de regio). Kortom binnen het netwerk van Brabantse Natuurpoorten komen economie en ecologie samen.

Kenmerken van een Brabantse Natuurpoort

  • Gelegen aan prachtige natuurgebieden
  • Altijd een horecapunt aanwezig
  • Voldoende parkeergelegenheid
  • Aanbod van leuke fiets- en wandelroutes aan het knooppuntennetwerk
  • Informatie over de natuur en routes

De sleutel

Deze stalen gigant van 4 meter hoog is hét herkenbare symbool van een Brabantse Natuurpoort. Alle 31 Natuurpoorten hebben deze sleutel bij de entree staan.

 

Locaties