Natuurpoort De Volksabdij

Locatie: Ossendrecht

Gelegen in het Grenspark Kalmthoutse Heide is Natuurpoort De Volksabdij het perfecte startpunt om het glooiende landschap van de Brabantse Wal te verkennen. Het is dan ook een fantastisch wandelgebied waar zowel de beginnende als geoefende wandelaar aan zijn trekken komt. Naast wandelen kan je ook uitstekend fietsen in en rondom de Kalmthoutse Heide. Naast asfalt en klinkers kan je ook over de speciale mountainbikeroute de Kalmthoutse Heide ontdekken. Er zijn verschillende korte mountainbikeroutes én de grote verbindingslus.

Activiteiten
Cultuurhistorie
Eten & drinken
Fietsen
Natuurgebied
Overnachten
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken bij
Natuurpoort De Volksabdij

Brasserie Abdijbos is een prachtig restaurant gelegen midden in de natuur. Op deze bosrijke locatie in de groene regio van de Kalmthoutse Heide is het écht Brabants genieten! Abdijbos is onderdeel van het leerhotel De Volksabdij die een erkende Natuurpoort is. De Volksabdij is dus een perfecte startpunt om de Kalmthoutse Heide te ontdekken. Brasserie Abdijbos is daarmee een aangenaam start, pauze, of eindpunt van een dagje uit in de natuur.  Onze Brasserie wordt gerund door de praktijkstudenten ondersteund door onze ervaren horeca-professionals.

Kijk op de website voor openingstijden, open 7 dagen per week.

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort De Volksabdij

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is het enige grensoverschrijdende Nationaal Park van Nederland. Dat de natuur niet in begrenzingen denkt of groeit, is hier duidelijk. Onder andere de enorme diversiteit van dit stuk natuur is van aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische waarde. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen, zoals heidevennenduinenbossenweilanden en polder elkaar af. Je komt hier letterlijk en figuurlijk op adem, te voetop de fiets of te paard. Droom weg op de uitgestrekte heidevelden die in schemering hun mysterie verhullen. Struin aan de rand van stille en rustgevende vennen of ga de bossen in en sta oog in oog met reeën en roofvogels.

meer informatie

De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant, uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. Het glooiende terrein van de Brabantse Wal klimt bij Woensdrecht tot wel 20 meter boven zeeniveau en dit levert fraaie vergezichten op, hier treft je Natuurpoort De Volksabdij. Na het klimmen gaat het landschap plots weer over in de uitgestrekte polders rond Steenbergen en hier tref je Natuurpoort Benedensas. de wateren van de Zeeuwse delta en de bossen van de Wouwse Plantage, waar je Natuurpoort Wouwse Plantage tegenkomt. In het midden van het gebied ligt Bergen op Zoom, de thuishaven van Natuurpoort Lievensberg.

Wandelen bij Natuurpoort de Volksabdij

Een wandelwalhalla, anders laat het Grenspark zich niet omschrijven. Het is een officiëel stiltegebied en ’s nachts is het er nog echt donker en is de sterrenhemel ronduit prachtig. Met 25 wandelroutes tussen de 1,7 en 24 kilometer komt zowel de beginnende als geoefende wandelaar aan zijn trekken. Alle wandelroutes vind je op de website van Grenspark de Kalmthoutse Heide. Natuurpoort De Volksabdij biedt ook interactieve wandelingen aan voor alle leeftijden. Loop de GPS tocht met je smartphone, waarbij je jezelf al lopend door het speelgebied verplaatst. Hierdoor voeg je extra beleving aan je wandeling toe. Ook geschikt voor gezinnen en groepen.

Fietsen bij Natuurpoort De Volksabdij

Van trappers to afstappers, van veldrijders tot wielrenners, van mountainbikers tot toerfietsers, van recreatieve fietsers tot elektrische fietsers en zondagfietsers; iedereen is welkom op de Brabantse Wal. Huur een toerfiets, e-bike, mountainbike, tandem of step via Fun4family en laat ze bij Natuurpoort De Volksabdij afleveren en geniet van vele verschillende routes, zoals de ‘Poortfietslus Woensdrecht (35km)’.

De Volksabdij

De Volksabdij O.L.V. Ter Duinen is opgericht in 1935 ten tijde van de crisisjaren. Kapelaan Flor van Putte heeft de abdij opgericht om jeugdige werklozen in die tijd aan het werk te zetten. Op De Volksabdij bevinden zich Brasserie Abdijbos, Natuurpoort De Volksabdij, VVV informatiepunt Ossendrecht en Museum Wings  dat de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart vertelt. Dit alles in het groen aan de voet van de Kalmthoutse Heide.

meer informatie

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort De Volksabdij

Het gebied Kortenhoeff is ongeveer 100 ha groot en is vanaf 1980 in beheer bij Staatsbosbeheer. Kortenhoeff maakt deel uit van de Brabantse Wal en kent een grote variatie aan terreintypen.  Zowel stuifduinen als natte heide met vennen komen voor. Het ligt binnen de begrenzing van Natura 2000 gebieden en maakt deel uit van het [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
09-07-2023

IVN Groene Zoom laat jong en oud kennismaken met de natuur van de Brabantse Wal. Onder leiding van een ervaren natuurgids word je tijdens een wandeling door de Abdijbossen rondgeleid en gewezen op de natuur- en landschapswaarden, de (cultuur-) historie van het gebied, het gevoerde beheer en mogelijk toekomstplannen. 

meer informatie
16-07-2023

Geniet van de stuifduinen, sprookjesachtige bossen, water, polders en heide. De Brabantse wal zit vol met variatie en verassingen: tijdens deze trail ontdek je het allemaal. Je kunt kiezen uit vier afstanden (15, 28, 38 of 60km).

meer informatie
18-11-2023