Natuurpoort De Volksabdij

Locatie: Ossendrecht

Gelegen in het Grenspark Kalmthoutse Heide is Natuurpoort De Volksabdij het perfecte startpunt om het glooiende landschap van de Brabantse Wal te verkennen. Het is dan ook een fantastisch wandelgebied waar zowel de beginnende als geoefende wandelaar aan zijn trekken komt. Naast wandelen kan je ook uitstekend fietsen in en rondom de Kalmthoutse Heide. Naast asfalt en klinkers kan je ook over de speciale mountainbikeroute de Kalmthoutse Heide ontdekken. Er zijn verschillende korte mountainbikeroutes én de grote verbindingslus.

Sinds 1 september 2023 heeft Brasserie Abdijbos de deuren gesloten en is er momenteel dus geen horeca beschikbaar bij deze Natuurpoort. 

Erfgoed
Eten & drinken
Fietsen
Natuurgebied
Overnachten
Wandelen
lijstweergave

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort De Volksabdij

Abdijbossen

De Abdijbossen liggen op de hoge zandgronden van Noord-Brabant. Wandel door het bos met Oostenrijkse dennen, berk en vlier. Er is ongeveer dertig meter hoogteverschil met de naastgelegen Noordpolder van Ossendrecht. Geniet van de vele vogels in het bos en de vergezichten vanaf de hoger gelegen wal. Er lopen drie wandelingen door het gebied: wandelpad Pauw (5 km) en de wandelpad Abdij (2,5 km) en wandelroute Kikker (4,5 km). Liefhebbers van wandelen en lekker eten en drinken kunnen ook kiezen voor happen en trappen. De fietsroute is ongeveer 50 kilometer en onderweg stop je meerdere keren voor een heerlijke culinaire pauze.

meer informatie

Ossendrechtse Duinen

De Ossendrechtse Duinen is een erkend stiltegebied samen met de naastgelegen Kalmthoutse Heide. Beide onderdeel van Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide.  Je bent even in Afrika met zandduinen en zeedennen. Ossendrechtse Duinen liggen nabij Ossendrecht en Putte. Het gebied is de thuis van bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit en insecten waaronder de zandloopkever. 📸: Natuurmonumenten.

meer informatie

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is het enige grensoverschrijdende Nationaal Park van Nederland. Dat de natuur niet in begrenzingen denkt of groeit, is hier duidelijk. Onder andere de enorme diversiteit van dit stuk natuur is van aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische waarde. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen, zoals heidevennenduinenbossenweilanden en polder elkaar af. Je komt hier letterlijk en figuurlijk op adem, te voetop de fiets of te paard. Droom weg op de uitgestrekte heidevelden die in schemering hun mysterie verhullen. Struin aan de rand van stille en rustgevende vennen of ga de bossen in en sta oog in oog met reeën en roofvogels.

meer informatie

De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant, uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. Het glooiende terrein van de Brabantse Wal klimt bij Woensdrecht tot wel 20 meter boven zeeniveau en dit levert fraaie vergezichten op, hier treft je Natuurpoort De Volksabdij. Na het klimmen gaat het landschap plots weer over in de uitgestrekte polders rond Steenbergen en hier tref je Natuurpoort Benedensas. de wateren van de Zeeuwse delta en de bossen van de Wouwse Plantage, waar je Natuurpoort Wouwse Plantage tegenkomt. In het midden van het gebied ligt Bergen op Zoom, de thuishaven van Natuurpoort Lievensberg.

Wandelen bij Natuurpoort de Volksabdij

Een wandelwalhalla, anders laat het Grenspark zich niet omschrijven. Met 25 wandelroutes tussen de 1,7 en 24 kilometer komt zowel de beginnende als geoefende wandelaar aan zijn trekken. Alle wandelroutes vind je op de website van Grenspark de Kalmthoutse Heide. Natuurpoort De Volksabdij biedt ook interactieve wandelingen aan voor alle leeftijden. Loop de GPS tocht met je smartphone, waarbij je jezelf al lopend door het speelgebied verplaatst. Ook geschikt voor gezinnen en groepen. In natuurgebied Meiduinen is de nieuwe wandelroute Mammoet Meiduinen geopend (juli 2023) met een interessante podcast.

Fietsen bij Natuurpoort De Volksabdij

Van trappers to afstappers, van veldrijders tot wielrenners, van mountainbikers tot toerfietsers, van recreatieve fietsers tot elektrische fietsers en zondagfietsers; iedereen is welkom op de Brabantse Wal. Huur een toerfiets, e-bike, mountainbike, tandem of step via Fun4family en laat ze bij Natuurpoort De Volksabdij afleveren en geniet van vele verschillende routes, zoals de ‘Poortfietslus Woensdrecht (35km)’.

De Volksabdij

De Volksabdij O.L.V. Ter Duinen is opgericht in 1935 ten tijde van de crisisjaren. Kapelaan Flor van Putte heeft de abdij opgericht om jeugdige werklozen in die tijd aan het werk te zetten. Op De Volksabdij bevinden zich Brasserie Abdijbos, Natuurpoort De Volksabdij, VVV informatiepunt Ossendrecht en Museum Wings  dat de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart vertelt. Dit alles in het groen aan de voet van de Kalmthoutse Heide.

meer informatie

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort De Volksabdij

In het voorjaar organiseren de Wandelende Krabben een 2-daagse wandeltocht vanuit Ossendrecht. Deze tocht loopt door het prachtige, grensoverschrijdende natuurgebied, de Kalmthoutse Heide.Polder, bos en heide met op zijn tijd een rust/controlepost waar tegen schappelijke prijzen warme en koude drankjes, soep, broodjes, natuurlijk ook worstenbroodjes en overheerlijke roomkoeken verkrijgbaar zijn. Je kunt per dag meewandelen [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
18-05-2024