Heide in bloei

Elk jaar vanaf half augustus tot half september bloeit de heide prachtig paars in Brabant. De perfecte tijd voor een wandeling, fietstocht of te paard vanaf een van de Brabantse Natuurpoorten. Het levert schitterende plaatjes op met de meest verschillende tinten paars die je maar kunt bedenken. En wacht niet te lang, in september vlakt de kleur weer af. We hebben een groot aantal heidegebieden die bij een Brabantse Natuurpoort liggen hieronder voor je op een rijtje gezet.

📸 1,2 en 5 Rob van Verduijn – Strabrechtse Heide

Boswachterij Dorst

Boswachterij Dorst bestaat voornamelijk uit grove dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als Seterse Heide. Opvallend zijn de vele grote zandverstuivingen, die met aangeplante dennen bedwongen worden. Ook zijn er mooie vennetjes met grazende Galloway-koeien. Verder zijn er verschillende leemputten, ontstaan door de activiteiten van de voormalige steenfabriek “De Vijf Eiken” uit Rijen. Rondom de leemputten vind je een bijzondere vegetatie zoals geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster.

meer informatie

De Kampina

De Kampina is met haar afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen een natuurgebied met een verrassend afwisselend landschap en één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land.

meer informatie

De Maashorst

De Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant, trakteert je op prachtige bossen en heidevelden, indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kronkelbeekjes. Kom ook genieten van deze afwisseling in flora én fauna.

meer informatie

De Strabrechtse Heide

Natuurgebied de Strabrechtse Heide behoort tot een van de grootste heidegebieden van Nederland en biedt een afwisselend landschap van bos en heide met idyllische vennetjes. Het Beuven is het grootste ven van Nederland. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen Dophei, Pijpenstrootjes, Gagel en Klokjesgentiaan. De vergrassing van de heide wordt tegengegaan door beweiding door een schaapskudde, door maaien en door plaggen. De heide wordt omgeven door bossen. Door de weidsheid van het gebied is het er heerlijk rustig wandelen en fietsen. Je vindt hier ook grote grazers.

meer informatie

Vresselse Bos

Amper een eeuw geleden bestond dit bos nog uit heide, zandverstuivingen en een paar vennen. Omdat de boeren veel last hadden van het stuivend zand, besloten ze de grond te bebossen. Zo ontstond het Vresselse Bos (ook wel Vresselsbos), een 250 hectare groot bosgebied dat nu in handen is van Staatsbosbeheer. Midden in het bos ligt een natuurlijk ven, de Hazenputten.

meer informatie

Landgoed de Utrecht

Dit prachtige natuurgebied ontleent haar naam aan verzekeringsmaatschappij De Utrecht, nu ASR, die eind 19e eeuw begon met het ontginnen van de uitgestrekte heidevelden. Een monumentale brandtoren met houtvesterswoning is een herinnering aan deze werkzaamheden. De 25 meter hoge uitkijktoren bij het ven ‘de Flaes’ biedt een spectaculaire uitkijk over het gebied.

meer informatie

Landgoed Lievensberg

Natuurpoort Lievensberg ligt aan de rand van het eeuwenoude Landgoed Lievensberg. Kinderen komen hier graag om te spelen, maar er is ook genoeg ruimte voor een zomerse picknick en om te sporten. Het is bijzonder afwisselend, met bossen, open plekken, heidevelden, een moerasgebied en een zandverstuiving. Kies een van de vele paden en ontdek het zelf!

meer informatie

Landgoed Visdonk

Zo dicht bij de stad en toch ver weg van alle drukte, dat is Landgoed Visdonk. In dit prachtig stuk afwisselende natuur vind je heide, bos, vennen, maar ook restanten van een rijke turfhistorie. In 1449 werd de Elderse Turfvaart gegraven, die nog steeds te zien is bij de Visdonkseweg en de Boswachtersdreef. In de 17e eeuw stond hier een hoeve met de naam Visdonk en de huidige lanen en paden herinneren nog aan het latere landgoed. Landgoed Visdonk wordt beschermd en beheerd door Natuurmonumenten.

meer informatie

Mookerheide

Vlakbij Natuurpoort De Bungelaer vind je de Mookerheide. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. De Mookerheide is een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen én een rijke geschiedenis. De Mookerheide is voor veel Nederlanders een bekend natuurgebied. Maar dat was ooit anders. In de Tachtigjarige Oorlog vond hier de beroemd geworden Slag om de Mookerheide plaats. De Mookerheide ligt aan de overkant van de Maas en is bereikbaar via de fietsbrug bij Katwijk en de veerpont in Cuijk.

meer informatie

Natuurgebied De Stippelberg

Natuurpoort Nederheide ligt middenin de Stippelberg, een van de mooiste natuurgebieden van de Peel met een oppervlakte van maar liefst 1.000 hectare. Naast schitterende uitgestrekte bossen vindt je hier een variatie aan poelen, zandverstuivingen, heide en statige lanen. In dit gebied broeden wel tachtig vogelsoorten en ook Schotse hooglanders, eekhoorns, reeën, hazen en vossen vinden hier hun thuis.

meer informatie

Natuurgrenspark De Groote Heide

Natuurgrenspark De Groote Heide is een natuurgebied van 6000 hectare aan prachtige natuur, met heide, bossen, vennen en riviertjes. Zes gemeenten werken samen om het natuurgebied en ‘hun’ natuur te koesteren. Natuurpoort De Plaetse en Natuurpoort De Achelse Kluis geven toegang tot het natuurgebied.

meer informatie

Ossendrechtse Duinen

De Ossendrechtse Duinen is een erkend stiltegebied samen met de naastgelegen Kalmthoutse Heide. Beide onderdeel van Nationaal Park Grenspark Kalmthoutse Heide.  Je bent even in Afrika met zandduinen en zeedennen. Ossendrechtse Duinen liggen nabij Ossendrecht en Putte. Het gebied is de thuis van bijzondere vogels zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik en roodborsttapuit en insecten waaronder de zandloopkever. 📸: Natuurmonumenten.

meer informatie

Peelse Heide

In het Brabantse natuurgebied de Peelse Heide wisselen bos en heide elkaar af en liggen mysterieuze verhalen aan je voeten. De Peelse Heide is onderdeel van de Brabantse Kempen. Vanaf Natuurpoort De Brandtoren, vlakbij de grens met België, ontdek je o.a. geheimzinnige keien en cirkels.

meer informatie

Rucphense Bossen

De Rucphense bossen zijn, ondanks de naam, meer dan bossen alleen. In de IJstijd ontstonden hier de zandduinen die je er nu nog ziet. De bossen, heide en graslanden zijn eigenlijk helemaal niet natuurlijk ontstaan: die zijn allemaal door mensen geplant. Het resultaat is een natuurgebied met elke keer andere natuur om je heen. Afkoelen in een donker dennenbos in de zomer, in bomen klimmen op de eenzame dennen van de zandvlakten of een wijds uitzicht over de paarse hei? In de Rucphense Bossen kan je heerlijk actief zijn. Je kunt er wandelen, fietsen, mountainbike en paardrijden door dichte naaldbossen, uitgestrekte zandvlakten, loofbossen, hei en graslanden. De Rucphense bossen is ook echt een familieplek.  📸 Natuurmonumenten

meer informatie

Staatsbossen van Sint Anthonis

De (Staats)bossen van Sint Anthonis werden aangelegd voor paalhout voor de mijnen in Limburg. De grove den leende zich hier uitstekend voor. Het centrale deel van Sint Anthonis wordt bepaald door de Ullingse Bergen. Het is een fantastisch te ontdekken natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen. Om de heide te behouden, wordt het terrein begraasd door een kudde van ca. 50 Kempische heideschapen, een ras dat hier van oudsher thuis hoort. Ook vind je hier Schotse Hooglanders, die naast oude en jonge grassen eten zij ook stugge gewassen zoals dorre takken, jonge berkjes en oude heideplanten.

meer informatie

Weeldse Heide

Het landschap rondom de Spartelvijver kenmerkt zich door een afwisseling van akkers, weide, bossen, lanen en houtwallen. Ontdek de verschillende vennen in natuurgebied Weeldse Heide, zoals ’t Panneven, waar Hagedissen en Heikikkers leven. Of kijk eens uit naar de Patrijs of de Wulp; grote broedvogels die zich thuis voelen op de heideontginningen.