Natuurpoort Lievensberg

Locatie: Bergen op Zoom

Direct gelegen aan Landgoed Lievensberg, aan de rand van Bergen op Zoom, is Natuurpoort Lievensberg hét startpunt voor een prachtige wandeling of fietstocht door de Brabantse Wal. Bij de Natuurpoort geniet je van een heerlijke lunch of diner op het terras. Ook vind je er tal van leuke activiteiten in het groen. Wat te denken van het spectaculaire klimbos, bosgolf, een blotevoetenpad of een speeltuin voor kinderen met kabelbaan. Trek eropuit en ontdek de groene veelzijdigheid van de Brabantse Wal en Landgoed Lievensberg.

Eten & drinken
Fietsen
Klimpark
Mountainbiken
Natuurgebied
Wandelen
lijstweergave

Natuurpodium bij Natuurpoort Lievensberg

Natuurpoort Lievensberg is de perfecte start om Landgoed Lievensberg te verkennen. Bij het Natuurpodium, op de eerste etage van Natuurpoort Lievensberg, is een vaste expositie “Natuur & Duurzaamheid op de Brabantse Wal”. Het is geschikt voor jong en oud om op een leuke en interactieve manier de omgeving te leren kennen. Het bos rondom het bezoekerscentrum kun je ontdekken op het Kabouterpad, Boswachterpad en met de GPS-speurtochten “Op Expeditie”. Spelmateriaal huur je bij het Natuurpodium.

Het bezoekerscentrum is op de 1e verdieping en te bereiken via de buitentrappen of door het café van de Natuurpoort. Het is gratis toegankelijk en dagelijks geopend, kijk voor de actuele openingstijden op de website.

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort Lievensberg

Landgoed Lievensberg

Natuurpoort Lievensberg ligt aan de rand van het eeuwenoude Landgoed Lievensberg. Kinderen komen hier graag om te spelen, maar er is ook genoeg ruimte voor een zomerse picknick en om te sporten. Het is bijzonder afwisselend, met bossen, open plekken, heidevelden, een moerasgebied en een zandverstuiving. Kies een van de vele paden en ontdek het zelf!

meer informatie

Zoomland

Ten oosten van Bergen op Zoom lag in de Middeleeuwen een groot moeras, waar vanaf de 13e eeuw turf werd gewonnen. Na het weggraven van het veen bleef een uitgestrekte plas achter, die enorme hoeveelheden water kon opnemen: kon ‘zuipen als de zee’, vandaar de naam Zeezuiper. Door ontwatering en verlanding schoot er eind 20ste eeuw nog weinig van over, maar door middel van ‘natuurontwikkeling’ – het omleiden van sloten en vasthouden van water – begin deze eeuw is het moeras deels in zijn oude glorie hersteld. De bomen staan er nu te verzuipen. Dat ziet er luguber en tegelijk majestueus uit. Sinds deze aanpassing komt de visarend tijdens de voor- en najaarstrek (april en september) op bezoek. De totale lengte aan oude beuken- en eikenlanen bedraagt hier ettelijke kilometers, die er deels vervallen bijstaan.  In hun holen, spleten en rottend hout broeden uilen en spechten en het kan ook zomaar gebeuren dat je een boommarter langs de stammen achter een eekhoorn aan ziet jagen.

meer informatie

De Brabantse Wal

De Brabantse Wal is een zandplateau dat zich in het uiterste westen van de provincie Noord-Brabant, uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het noorden en tot de Wouwse Plantage in het oosten. Het gebied valt op door een grote verscheidenheid in landschappen. Het glooiende terrein van de Brabantse Wal klimt bij Woensdrecht tot wel 20 meter boven zeeniveau en dit levert fraaie vergezichten op, hier treft je Natuurpoort De Volksabdij. Na het klimmen gaat het landschap plots weer over in de uitgestrekte polders rond Steenbergen en hier tref je Natuurpoort Benedensas. de wateren van de Zeeuwse delta en de bossen van de Wouwse Plantage, waar je Natuurpoort Wouwse Plantage tegenkomt. In het midden van het gebied ligt Bergen op Zoom, de thuishaven van Natuurpoort Lievensberg.

Wandelen voor kinderen bij Natuurpoort Lievensberg

Bij Natuurpoort Lievensberg vind je diverse avontuurlijke wandelmogelijkheden voor kinderen:
Het Blote Voetenpad (2,5 km)
– Voor de allerkleinsten is er een Kabouterpad (1,2 km)
– Vanaf 9 jaar kan je kiezen voor een GPS-speurtocht

Meer informatie

Blote Voetenpad bij Natuurpoort Lievensberg

Wandelen in de natuur is met kinderen altijd een succes. Het Blote Voetenpad maakt wandelen in het bos nog leuker. Volg het 2,5 km lange parcours dat kriskras door Landgoed Lievensberg loopt. Met je blote voeten voel je het warme mulle zand van de open vlakte of de vochtige zompige ondergrond van het bos. De modder tussen je tenen veeg je gewoon af aan het zachte mos. Op het pad met de kleine scherpe steentjes verleg je jouw grenzen, terwijl het boomstammetjespad een beroep doet op je evenwichtsgevoel. Dus schoenen en sokken uit en genieten maar! Want met het Blote Voetenpad beleef en voel je Landgoed Lievensberg op een unieke manier.

meer informatie

Uitkijktoren Pompejus

Trotseer de 129 treden en geniet van het prachtige uitzicht op 25 meter hoogte. Op deze hoogte heb je een uitzicht over de West Brabantse Waterlinie, kijk je tot aan Steenbergen en zie je de bekende Peperbus van Bergen op Zoom. Ook met mistig en regenachtig weer is het uitzicht fameus. Naast een uitkijktoren dient de Pompejus-toren ook als openlucht theater. Wil je meer weten over deze uitkijktoren kijk dan ook op uitkijktorens.nl.

meer informatie

Eten en drinken Natuurpoort Lievensberg

Brasserie BoZlust is dé plek in het bos waar je  zowel binnen als buiten een drankje nuttigen of een heerlijk gerecht. Voel je thuis. Voor openingstijden zie de website van Brasserie BOZlust

Meer informatie

Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort Lievensberg

In samenwerking met Natuurpodium Brabantse Wal organiseert IVN Groene Zoom een symposium over het herstel van de biodiversiteit.Verschillende sprekers belichten de problematiek bij de thema's Vogels, Insecten en Amfibieën. In de middag is er een Kraggeloop en excursie naar de Bergse Heide.

meer informatie
25-08-2024

Aan het begin van de herfst organiseert wandelvereniging De Wandelende Krabben de Krabbentocht. Er wordt een route gelopen door het fraaie landschap aan de zuid- en oostzijde van Bergen op Zoom. Afstanden: 7 - 14 - 21 - 28 - 35 - 42 km  De routes zijn uitgezet in de bossen ten zuiden en oosten [...]

meer informatie
21-09-2024

Landgoed Zoomland kent een eeuwenlange geschiedenis van turfwinning, landgoederen, jacht, maar ook tuinbouw en veeteelt. Er zijn nog restanten te vinden van o.a. één van de landgoederen. Reeën, vossen, hazen, konijnen, woelmuizen, levensbarende hagedis vinden hun voedsel in de bossen en op de heide. Kikkers, padden, salamanders, libelles zijn te vinden bij de vele poelen [...]

meer informatie
03-11-2024