Natuurpoort Nemerlaer
Natuurpoort Nemerlaer is hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht door Landgoed Nemerlaer, de Kampina of de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een kasteel, statige lanen, flink wat stromend water, dat is Landgoed Nemerlaer. Droom weg op het intieme historische landgoed of in de Kampina, aan de rand van één van de vele vennen en zwerf door groenrijke bossen, langs slingerende beken en kleurrijke heidevelden.
Eten en drinken bij
Natuurpoort Nemelaer
Pannenkoekenhuis Belveren is al jarenlang een begrip in de regio, met meer dan 290 verschillende soorten pannenkoeken op de kaart. Van zoet tot hartig, bij Belveren vind je altijd de pannenkoek die je lekker vindt. Ook voor een uitsmijter of broodje ben je bij Belveren aan het juiste adres. Ontdek ook de diverse arrangementen van Belveren.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.
Te zien en te doen
Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort Nemerlaer
Landgoed Nemerlaer
Een kasteel, statige lanen, flink wat stromend water, dat is Landgoed Nemerlaer. Het landgoed, in bezit en beheer van Brabants Landschap, verleent haar naam aan de Nemer, de beek die door het gebied stroomt. Op het landgoed is van alles te zien. Zoals architectuur; het kasteel is verbouwd in de stijl van de neogotiek. Of natuur; rond het kasteel broeden kleine bonte spechten en wielewalen. Oisterwijk in Beeld maakte enkele filmpjes over het landgoed en het kasteel en een ware film ‘De verborgen verhalen van Nemerlaer’. Meer informatie over Landgoed Nemerlaer vind je ook op Bezoek Oisterwijk. Fotograaf: Rob Rokven
meer informatieBeeldven
Het Beeldven heette oorspronkelijk het Gagelrijsven. De jonkheer van het kasteel liet hier zijn grafkelder met klassieke beelden als bewakers bouwen. Vanaf dan heet dit ven het Beeldven. Maar men noemt dit ven in Haaren ook wel ‘Het Koepeltje’, omdat hier vroeger op een eilandje een theehuis stond.
meer informatieDe Kampina
De Kampina is met haar afwisselend droge en natte heide, bossen, beken en vennen een natuurgebied met een verrassend afwisselend landschap en één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land.
meer informatieOisterwijkse Bossen en Vennen
In de Oisterwijkse Bossen kun je heerlijk fietsen en wandelen door het bos en langs de vele vennen, die elk seizoen bijzonder zijn! Ontdek de vele paadjes en speur naar spechten en reeën. De vele vennen in dit prachtige natuurgebied stammen uit de laatste ijstijd en zijn meestal gevormd door de wind. Het voedselrijke gebied maakt het een waar vogelparadijs. Elk van deze vennen heeft zijn eigen, unieke verhaal. Ga lekker zitten op een van de bankjes bij een ven en lees ze allemaal.
Fotograaf: Merel Nijs
Heide- en Hertogenwandelroute (tot 15 km)
Deze wandeling voert dwars door het afwisselende landschap van de Kampina en Landgoed Nemerlaer in Haaren. Laat je verrassen door de heide, bossen en vennen op de Kampina en het vroegere jachtslot van de Hertogen van Brabant, naaldbossen, weilanden en moerassige gebieden op het landgoed. Je kunt de route starten vanaf Natuurpoort Nemerlaer.
Fotograaf: Lisette Verstijnen
Ontdek de Kampina met podcast (4,8 km)
Ga op pad met Frans Kapteijns, Brabants bekendste boswachter! Frans neemt je mee over natuurgebied de Kampina en vertelt je alles over de planten en dieren in het natuurgebied. Je wandelt met een podcast een prachtige route van Natuurmonumenten door het bos, langs het beekje de Rosep en het Belversven dat naast een fraai heideveld ligt. De route is aangegeven met rode pijlen. Als je start bij Natuurpoort Nemerlaer met de Heide- en Hertogenwandelroute kun je aanvullend deze podcastroute lopen.
Foto: Rob Rokven
Wandelroute ‘Het buiten van de Baron’ (2,9 km)
Ontdek ‘Het buiten van de Baron’. De geschiedenis van Nemerlaer gaat terug tot de 13e eeuw. De hertogen van Brabant – waaronder de beroemde hertog Jan – hadden hier vermoedelijk een jachtslot. Spot de boomklever, de ijsvogel, de oranjetipjes en de weidebeekjuffertjes allemaal in het buiten van de Baron.
meer informatieStorycast De knecht van Nemerlaer
De onbeveiligde overweg op landgoed Nemerlaer is niet meer. Het Jonkheerpad heeft jarenlang tot de verbeelding gesproken. Was er echt een afspraak tussen heer Donatus en de machtige spoorwegbaronnen uit die tijd? In de podcast De knecht van Nemerlaer vertelt Joost Prinsen – door de ogen van de knecht – het verhaal.
meer informatieKasteel Nemerlaer
Het kasteel in neostijl dateert van ± 1880. Het was een cadeautje van de eerste commissaris van de koning(in) in Noord-Brabant aan zijn zoon Donatus, die kinderloos stierf. Om zijn familie te pesten bepaalde hij bij testament dat het kasteel tot 1963 onbewoond moest blijven. Een jaar later verwierf Brabants Landschap het landgoed en kasteel. Het laatste werd in beheer gegeven bij Stichting Kasteel Nemerlaer. Oisterwijk in Beeld heeft een prachtig filmpje over het kasteel gemaakt. Het kasteel heeft ook een eigen kookboek met verhalen en recepten uit de keuken van Kasteel Nemerlaer.
meer informatie