Vertraag en ontdek: de winterse Biesbosch
Kale bomen. Egaal grijze luchten. Paden doordrenkt van regen, of knisperend van de vorst. De natuur lijkt diep in slaap. Líjkt. Want vertraag je mee met de natuur, ontdek je een schat aan activiteit in de winterse stilte van de Biesbosch.Download hier het hele artikel uit de Brabeau winter 2023-24.
Buitenmuseum De Pannekoek
De Pannekoek is het buitenmuseum van de Biesbosch. Het is een zogenaamde hakgriend van ongeveer 8 hectare groot die direct naast het Biesbosch Museum ligt. Het gebied is voorzien van wandelpaden en over land bereikbaar. De uitgezette wandeling van 2 km voert langs een wilgentuin en een eendenkooi.
meer informatieBevertochten
De Bever, uitgezet in 1988, is hét boegbeeld van de Biesbosch. De forse knaagdieren bouwen burchten, waar ze soms ook ‘eigentijdse’ bouwmaterialen zoals plastic flessen, houten kratten en rubberen matten voor gebruiken. Vanaf Biesbosch MuseumEiland worden het hele jaar door bevertochten aangeboden.
meer informatieNationaal Park de Biesbosch
Eeuwenlang hebben grote gebeurtenissen als watersnoodrampen, de Tweede Wereldoorlog en de komst van de Deltawerken hun sporen achtergelaten in de Biesbosch. Sinds 1994 is het gebied Nationaal Park met als recentelijk hoogtepunt de terugkeer van de zeearend.
meer informatieFietspontjes in de Biesbosch (55 km)
Pontjes, waterrijke natuur, mooie uitzichten, bevers en de zee- en visarend. Het zijn allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke en unieke fietstocht door de Biesbosch. Het Rondje Biesbosch is in totaal 55 km lang, maar je kunt hem verlengen met extra lussen om nog meer van de prachtige omgeving te ontdekken en natuur met cultuur te combineren. Voor het Rondje Biesbosch moet je twee keer overvaren. De fietspontjes Leeuweveerke (90) en Steur (12) zijn vanaf eind april tot en met september in de vaart. De weersomstandigheden (harde wind en waterstand) kunnen invloed hebben op het vaarschema. We raden je aan van te voren te informeren of de ponten in de vaart zijn omdat dit van grote invloed is op de afstand die je moet fietsen.
meer informatieDe Pannekoek wandelroute (2 km)
Dit is het buitenmuseum van de Biesbosch; een zogenaamde hakgriend van 8 hectare die direct naast het Biesbosch MuseumEiland ligt. Een hakgriend is een vochtige akker waar wilgenhout wordt verbouwd. Het gebied is voorzien van wandelpaden en over land bereikbaar. De uitgezette wandeling van 2 kilometer voert langs een wilgentuin en een vangpijp van een eendenkooi.
meer informatieJantjesplaat wandelroute (8 km)
Een wandeling door een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte en nieuwe delen van de Biesbosch, ontstaan na de ontpoldering. Grond die nodig was voor verbetering van dijken werd daar afgegraven. De wandeling geeft een prachtig beeld van de verschillende landschappen die de Biesbosch rijk is. Met schitterende doorkijkjes naar de rivier de Nieuwe Merwede en de Dordtse Biesbosch.
meer informatieDe Hoge Hof en Deene polder (6,2 km)
De Deeneplaat is een wandelgebied over een voormalige griend met vloedbossen in de Brabantse Biesbosch. Je wandelt door bossen, moerassen, velden en polders, genietend van uitzichten over de karakteristieke killen en kreken van de Biesbosch. Op de Deeneplaat staan ook nog twee oude griendketen.
Kleine Noordwaard-Laarzenpad (4 km)
Deze afwisselende wandeling neemt je mee door en langs de nieuwe delen van de Biesbosch. Het uitkijkpunt biedt een prachtig overzicht over de Kleine Noordwaard waar duizenden vogels gedurende verschillende jaargetijden hun eten vinden en kroost groot brengen. De route over dit laarzenpad kan bij hoog water nat en slecht toegankelijk zijn.
meer informatieJantjesplaat – Hogehof – Deeneplaat (16,9 km)
Deze afwisselende wandeling neemt je mee door oude en nieuwe delen van de Biesbosch. Het nieuwe deel is ontstaan na hoogwater in de jaren ‘90, een prachtig waterrijk gebied ontstaan dat druk bezocht wordt door vogels. Het oude deel bestaat uit een doorgeschoten wilgenbos met veel ruigte. Wandelroute van Wandelnet.
meer informatieNieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. Laat je verrassen!
meer informatieVogelspotten in de Biesbosch
De Biesbosch is een vogelhotspot bij uitstek. Het hele jaar door is het hier een komen en gaan van allerlei soorten en je hebt zelfs kans om een zeearend of visarend te zien. De beste plek daarvoor zijn de ondiepe wateren in de nieuw ontwikkelde natuur. Deze gebieden zijn vaak ook voor wandelaars toegankelijk. Hieronder vind je tips voor vogelkijkplekken in de Biesbosch. Vogels zijn schuw, houd daar rekening mee. De beste kans op een waarneming of mooie foto krijg je met geduld en voorzichtigheid. Blijf op de paden en houd afstand tot rustende vogels. Vogelkijkhutten zijn de beste plek om vogels te bekijken of fotograferen zonder ze te storen.
meer informatieTOP Natuur Fietsroute Biesbosch
Fietsen door Nationaal Park De Biesbosch, het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa: dat is pas echt genieten. Je fietst door een doolhof van rivieren en eilandjes. De Biesbosch straalt een enorme rust uit. Wanneer je hier op een rustig moment rondfietst, kun je veel verschillende diersoorten zien. En tegelijk een stukje geschiedenis opdoen op het Biesbosch MuseumEiland.
De boswachter beveelt deze route van 23 kilometer aan:“Op zoek naar een #biesondere buitenbeleving: Kom naar de Biesbosch!”
Deze route is ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau.
meer informatie