Natuurpoort Fort Altena

Locatie: Werkendam

Lekker struinen langs de linie, te voet of per fiets. Gelegen op het snijvlak van het Land van Heusden en Altena en Nationaal Park De Biesbosch biedt de omgeving van Natuurpoort Fort Altena een bijzondere mix van verdedigingswerken, weidse vergezichten over het polderlandschap en vele waterweggetjes. Ook bij Fort Altena is een mooie korte wandeling over de wallen langs de remises te maken.

Erfgoed
Eten & drinken
Fietsen
Natuurgebied
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken bij
Natuurpoort Fort Altena

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is Fort Altena onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse culturele erfgoed. Dat zie en dat proef je! In Kazerne C vind je de Brasserie met bijzondere gevarieerde keuzes op de kaart. Van een seizoenssoep, ambachtelijk brood met gezond en heerlijk beleg tot luxe sandwiches en rauwkostsalades.  In deze prachtige omgeving ervaar je gastvrijheid en proef je de beste lokale producten.

Openingstijden: vrijdag t/m zondag 10.30 – 17.00 uur.

 

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort Fort Altena

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940. Tegenwoordig heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe functie. Het is nu een prachtig gebied, waarin je de geschiedenis volop kunt beleven. In 2019 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst te komen. Laat je verrassen!

meer informatie

Zevenbansche Boezem en Molens

Dit kleine natuurgebied mag u niet missen! De door kunstenaar Arie Huisman ontworpen vogelobservatiehut biedt een adembenemend uitzicht over de Zevenbansche Boezem en de mooi gerestaureerde Zandwijkse en Uitwijkse molen.

meer informatie

Geschiedenis Fort Altena

Het verdedigingswerk Fort Altena is in 1847 gebouwd. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie lopend van de voormalige Zuiderzee bij Muiden tot de Biesbosch. Deze moest het rijke westen van Nederland beschermen tegen invallen van buitenlandse legers. Deze verdedigingsgordel is aangelegd in de 19de eeuw en staat op de nominatie van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Fort Altena heeft echter nooit in actie hoeven komen, waardoor er ook nooit is gevochten. Fort Altena is nu in eigendom van het Brabants Landschap, die het verpacht.

meer informatie

Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort Fort Altena

Wil je meer weten over de geschiedenis van Fort Altena en het prachtige omliggende gebied? Meld je dan aan voor een rondleiding. Aanmelden vooraf is verplicht, dat kan via de website. Kosten (contant betalen aan de gids) € 4,00 per persoon / € 2,00 voor kinderen Aanvang Start altijd om 14.00 uur

meer informatie
Eerst volgende datum:
06-07-2024

Op de forten van de Nieuwe Forten en Waterlinies (Unesco Werelderfgoed), verbleven er behalve mannen, ook één vrouw: de wasvrouw. Aan de was van die soldaten (328 man) had ze een hele klus! Op Fort Altena ga je met haar op stap. Je hoort, ziet en proeft hoe het leven op de forten anno 1880 [...]

meer informatie
Eerst volgende datum:
23-06-2024