Fietsen door het meest afwisselende landschap van Brabant
Nergens anders in Brabant kom je op zo weinig vierkante kilometers zo’n grote verscheidenheid aan landschappen tegen als in het Land van Cuijk. Gevlochten heggen, groene akkers, fraaie bossen, bloeiende heide, begroeide oevers en zandverstuivingen; je hoeft in het Land van Cuijk geen grote afstanden te fietsen om al deze landschappen tegen te komen. Download hier het hele artikel uit de Brabeau voorjaar 2024.
Van Natuurpoort De Bungelaer naar Natuurpoort De Heksenboom (66,9 km)
Fiets van Natuurpoort De Bungelaer naar Natuurpoort De Heksenboom (Sint Anthonis en terug). Onderweg fiets je langs de Maas, door UNESCO-gebied De Maasheggen, door de Staatbossen in Sint Anthonis, door natuurgebied Molenheide en over landgoed Tongelaar.
meer informatieKraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van ruim 475 hectare aan water en 200 hectare aan natuur in het Land van Cuijk, Het is één van de grootste watergebieden in Noord-Brabant en leent zich uitermate goed voor watersport en strandrecreatie. Daarnaast is het mogelijk om de natuur te verkennen doormiddel van de 15,5 km aan wandel- en fietspaden. De Kraaijenbergse Plassen zijn het gehele jaar door voor iedereen gratis toegankelijk.
meer informatieMaasheggen
Wat direct opvalt in De Maasheggen: je komt op veel plekken geen prikkeldraad tegen maar meidoornheggen en sleedoorn. Zij vormen de natuurlijke afrastering tussen weilanden. UNESCO heeft de Maasheggen aangewezen als biosfeergebied. Daarmee neemt de Maasheggen deel aan het internationale UNESCO programma ‘Man and the Biosphere’ (MAB). Biosfeergebieden zijn gebieden met een speciale status waar mens en natuur samenleven. De Maasheggen is het enige biosfeergebied van Nederland.
meer informatieFietsroutes vanuit Natuurpoort De Bungelaer
Stap op je fiets en ga op pad. We hebben enkele fietsroutes voor je geselecteerd vanuit Natuurpoort De Bungelaer.
Fotograaf: Kirsten (Where She Goes)
Wandelroutes vanuit Natuurpoort De Bungelaer
Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. We hebben enkele wandelroutes voor je geselecteerd.
meer informatieStaatsbossen van Sint Anthonis
De (Staats)bossen van Sint Anthonis werden aangelegd voor paalhout voor de mijnen in Limburg. De grove den leende zich hier uitstekend voor. Het centrale deel van Sint Anthonis wordt bepaald door de Ullingse Bergen. Het is een fantastisch te ontdekken natuurgebied dat bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen. Om de heide te behouden, wordt het terrein begraasd door een kudde van ca. 50 Kempische heideschapen, een ras dat hier van oudsher thuis hoort. Ook vind je hier Schotse Hooglanders, die naast oude en jonge grassen eten zij ook stugge gewassen zoals dorre takken, jonge berkjes en oude heideplanten.
meer informatie