De smokkelroutes van de Cartierheide

Al generatieslang doen verhalen de ronde over legendarische smokkelaars in het grensgebied bij Reusel, Eersel en Bergeijk. Zo’n tweehonderd jaar geleden heerste er veel armoede hier, maar waren de mensen gelukkig en content. ’s Avonds kwamen ze graag samen met vrienden en familie en vertelden ze elkaar de spannende verhalen over de smokkelaars. Hier ligt ook het prachtige natuurgebied de Cartierheide met maar liefst drie Natuurpoorten: De Brandtoren, De Negende Zaeligheyt en TerSpegelt. Hier starten allerlei spannende wandel- en fietsroutes langs de oude smokkelpaden.

De Witte Vos fietsroute (28 + 25 km)

Begin 20e eeuw leefden de inwoners van Reusel en omstreken in grote armoede. Er was een groot tekort aan alles. Om toch geld te kunnen verdienen voor hun gezinnen, begonnen de Reuselnaren met ‘smokkelen’. ’s Nachts staken ze stiekem de Belgische grens over met allerlei Nederlandse goederen, die ze in België voor veel hogere prijzen verkochten. En andersom. Ga je mee op smokkelpad? De ‘Witte Vos’ fietsroute (filmpje) is een route van 53 km, bestaande uit een noordelijke lus (28 km) en een zuidelijke lus (25 km), in de omgeving van Reusel-De Mierden.

meer informatie

De Gloeiige fietsroute (30 km)

Hier in het Brabantse dorp Eersel, zo’n tweehonderd jaar geleden, hadden de mensen niet veel geld. Toch waren ze gelukkig en content. Op één man na. Hij was alleen. Zonder vrouw, kinderen en vrienden. Dat was niet zo gek ook. Want deze man had maar één droom: rijk worden… Deze fietsroute over de knooppunten van 30 kilometer leidt je langs het spannende verhaal.

meer informatie

Witte Vos kinderontdekroute

De Witte Vos Ontdekroute is 2,7 km. Lang geleden, in de bossen van Reusel, was er ooit eens een man, die stiekem spullen over de grens smokkelde. Hij was zo sluw en slim dat hij al snel bekend stond als ‘De Witte Vos’. Voor een extra complete ‘smokkelbeleving’ kun je een smokkeltas kopen. Ontdek wat er met deze tas nog meer te ontdekken valt.

 

meer informatie

Wandelroute: van Natuurpoort tot Natuurpoort over de Cartierheide (13,6 km)

De wandeling kan zowel vanuit Natuurpoort TerSpegelt als vanuit Natuurpoort de Negende Zaeligheyt worden gemaakt. Tijdens de wandeling ga je door de Kempische bossen, struin je over de Cartierheide en kom je diverse soorten landschappen tegen. Je doorkruist zandpaden via loopt over knuppelbruggen over drassig land en langs het water af. Het is een aanrader om ook eens een wandeling in de schemer te maken, wanneer je de grootste kans hebt op het ontmoeten van reeën.

meer informatie

TOP Natuur Wandeling Cartierheide

Wandelen over de Cartierheide om lekker tot rust te komen. Op zoek naar een ree in de schemering of gewoon struinen over het vlonderpad. Het kan hier allemaal. De boswachter beveelt de route aan: “Een prachtige heidewandeling over de Cartierheide langs vennen en over een vlonderpad”. Deze route is 6,5 kilometer.

meer informatie

TOP Ruiter- en menroute Cartierheide

De Cartierheide is een prachtig gebied met een compleet nieuw ruiter- en mennetwerk. Ontdek het gebied via de TOP Natuur Ruiter- en menroute Cartierheide. De route is 11,5 kilometer en je kunt je auto met trailer parkeren bij Natuurpoort TerSpegelt. Hier is voldoende ruimte om de paarden uit de trailer te halen. Ook kan je paard er na afloop rusten (zichtbaar vanaf Restaurant de Keizer).

meer informatie

Wandelroutes vanuit Natuurpoort De Brandtoren

Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Natuurpoort De Brandtoren is hét startpunt voor prachtige wandeltochten. We hebben enkele wandelroutes voor je geselecteerd.

meer informatie