Natuurpoort De Malpie

Locatie: Valkenswaard

Gelegen aan de rand van natuurgebied De Malpie is dit hét startpunt voor een heerlijke fiets-, wandel- of kanotocht. De Venbergse Watermolen is een plaatje op zichzelf en werd voor het eerst vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster uit Postel. Er is ook kanoverhuur om zo De Groote Heide ook vanaf het water te ontdekken. Trek eropuit en ontdek de groene veelzijdigheid van Natuurpoort De Malpie!

Per 1 november 2022 sluit de horeca bij deze Natuurpoort.
De parkeerplaats is alleen toegankelijk gedurende openingstijden van de horeca. Let op: er is in de omgeving geen alternatief om te parkeren.

 

 

Activiteiten
Cultuurhistorie
Eten & drinken
Fietsen
Museum
Natuurgebied
Varen
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken
bij Natuurpoort de Malpie

Na een mooie fiets-, wandel of kanotocht is het heerlijk vertoeven op het terras of binnen bij restaurant-café de Venbergse Molen.

Per 1 november 2022 sluit de horeca bij deze Natuurpoort.

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort De Malpie

Natuurgrenspark De Groote Heide

Natuurgrenspark De Groote Heide is een natuurgebied van 6000 hectare aan prachtige natuur, met heide, bossen, vennen en riviertjes. Zes gemeenten werken samen om het natuurgebied en ‘hun’ natuur te koesteren. Verschillende natuurpoorten geven toegang tot het natuurgebied: Natuurpoort De Plaetse, Natuurpoort De Achelse Kluis en Natuurpoort De Malpie.

meer informatie

TOP Natuur Fietsroute Natuurgrenspark de Groote Heide

De Groote Heide fietsroute van 24 kilometer neemt je mee door De Malpie en het Leenderbos. Beide gebieden hebben hun eigen schoonheid. In de Malpie vind je heide, vennen, bosgebied en rivier de Dommel. In het Leenderbos fiets je tussen de naaldbomen en kun je talloze vogels spotten. De boswachter beveelt de route aan: “Een beleving van de rijkdom aan Brabantse natuur, fietsend door het Leenderbos en over de Groote heide vlakbij de Belgische grens. Met name de variatie hier maakt het wat mij betreft prachtig. Na een wandeling of fietstocht kun je bij de Sint Benedictus Abdij, de Achelse Kluis, terecht voor het zelfgebrouwen en beroemde trappistenbier.”

Deze route is ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau en Staatsbosbeheer.

meer informatie

Paardrijden in de Kempen

Met eindeloze natuurgebieden, vele zandpaden en de bourgondische gastvrijheid is de Kempen bij uitstek een regio om te gaan paardrijden. Alle informatie over het bewegwijzerde ruiternetwerk met knooppunten, parkeer- en startlocaties en horecapunten vind je op Paardrijdenindekempen.nl.

meer informatie

Kanovaren op de Dommel

Één van de leukste manieren om de Malpie te ontdekken is per kano. Uitgestrekte bossen, groene weilanden en fraai begroeide oevers zorgen voor een prachtige omlijsting van dit oude rivierenlandschap. Bij Natuurpoort De Malpie is Puur Kanoverhuur te vinden en op loopafstand vind je Rofra, gevestigd op loopafstand van Natuurpoort De Malpie, verhuurt kano’s.

meer informatie

Venbergse Watermolen

De Venbergse watermolen ligt ten zuiden van Valkenswaard op de Dommel.Volgens monumentenzorg dateert deze molen tussen 850 en 900 jaar na Chr. In 1227 was er al sprake van een olie-, graan- en schorsmolen, voordat de molen op waterkracht uiteindelijk als een korenmolen fungeerde. Ook de brouwers Jan en Adriaan Snieders, van waaruit de Dommelsche Bierbrouwerij is voortgekomen, zijn in de 18e eeuw eigenaar van de hoeve en molen geweest. In 1895 werd een nieuw molenhuis gebouwd. Als dwangmolen van de Abdij van Postel kwam hij in 1918 in handen van de familie Rietra, een molenaarsgeslacht uit Noord-Italië. Begin jaren 70 dreigde de molen te verzakken en is deze is gerestaureerd om de situatie zoals die bestond aan het eind van de 19e eeuw zo goed mogelijk te benaderen. Tegenwoordig is alleen de graanmolen nog overgebleven. De Venbergse Molen ligt bij het prachtig natuurgebied De Malpie en is vaak een startpunt voor kanovaren op de Dommel.

meer informatie